Ашли Барти е шампионката в дамския турнир на "Ролан Гарос", след като се справи с чехкинята Маркета Вондрушова 6:1,6:3. Австралийката спечели първата си титла от Големия шлем на 23 годишна възраст.

Преди по-малко от три години тя беше извън първите 600 в света. Дотук най-доброто представяне на Барти в Големия шлем беше четвъртфинал на Australian Open, постигнат по-рано през тази година.

"Нямам думи да опиша какво чувствам. Много съм горда от себе си, защото изиграх перфектен мач. Маркета играе страхотно през цялата година, не само през тези две седмици в Париж. Много е млада и пред нея ще има още много финали", каза Барти след срещата.

Тя е първата представителка на Австралия, която печели в Париж от Маргарет Корт през 1973 г. Освен победата Барти се изкачва и на второ място в световната ранглиста при дамите, което е рекордно класиране за австралийка от 1976 г. насам.

Барти е и 35-ата представителка на Австралия, която печели титла от един от четирите най-големи турнира. За последно страната триумфира със Саманта Стосър на US Open преди осем години.

Финалният мач на корт "Филип Шатрие" продължи само час и 10 минути, след като австралийката беше с класа над 19-годишната Вондрушова. Чехкинята, която дотук нямаше загубен сет в турнира, не показа високото си ниво от предишните мачове.

Барти проби общо пет пъти и загуби подаването си само веднъж. Тя имаше висок процент на сервиса в срещата, което се оказа ключово. Тя поведе много бързо с 4:0 преди Вондрушова да успее да се разпише, като върна единия от пробивите. Това се оказа и единственият гейм за чехкинята в първия сет, след като Барти спечели следващите два и затвори първата част за едва 30 минути.

Вторият сет започна с ранен пробив, който даде ключово предимство на Барти и тя не го изпусна до края. Австралийката проби още веднъж в самия край на мача, за да спечели с 6:3, възползвайки се от първия мачбол, който се откри пред нея.

Титлата е пета в кариерата на австралийката. Барти постигна и трета победа в три мача с Вондрушова, като дотук дори няма загубен сет срещу чехкинята.

Дневник