Еван Голунов, един от популярните разследващи журналисти на Русия, е откаран от ареста в Спешна помощ, където е установено, че има множество наранявания, включително травми по поне 10 ребра и предполагаеми скрита черепно-мозъчна травма и сътресение на мозъка, съобщи "Интерфакс".

След задържането му в четвъртък срещу петък той заяви, че е бил пребит от полицията, че са го блъскали по стълбите и са седнали върху гърдите му. Голунов бе обвинен днес в производство на наркотици, което той категорично отрича, а колегите му заявяват, че това е абсурдно, защото като разследващ журналист той изключително много е внимавал да не дава никакви поводи за съдебно преследване. Дори деловото издание "Ведомости" призова за подробно разследване какво точно се случва, защото подхвърлянето на наркотици на неудобни на властта хора от дълги години е изпитан метод за разправа с тях.

Полицията се изложи и с това, че разпространи снимки с "наркотици" от операцията в жилището на Голунов, повечето от които се оказа, че са от съвсем друг апартамент и място. Той отказва да се храни и по първоначална информация не е пожелал да предостави проби, защото се опасява, че ще има манипулации и провокации от властите.

Задържането му предизвика вълна от недоволство и опит за публичен протест. Понеже в Русия груповите протести трябва да бъдат позволени от общината, пред московското управление на МВР започнаха еднолични демонстрации (т.нар. пикет), а встрани на опашка изчакваха на опашка други журналисти и обикновени хора, които да заемат мястото. Полицията се намеси и за кратко арестува в петък чакащите на опашката "за събеседване" и предупреждение за "несанкциониран митинг". Известни руски журналисти предложиха лично да гарантират за колегата си, за да бъде освободен от ареста.

Голунов е работил за РБК, руското издание на сп. "Форбс", в. "Ведомости" и телевизионния канал "Дождь", а сега е автор в базираното в Латвия рускоезично издание "Медуза" на журналисти, прогонени или напуснали от руски медии при разгрома на свободната преса. Разследванията му са предимно за злоупотребите в Москва и според редакцията на "Медуза" в момента е работел за престъпни схеми на пазара на ретуални услуги. Изданието освободи в събота от авторски права всички негови разследвания и призова подкрепящите го да ги разпространяват.

В кампанията в защита на Голунов се включиха РБК, Профсъюзът на гурналистите и работещите в медии, "Амнести интернешънъл", "Трансперънси интернешънъл", ОССЕ, Съветът по правата на човека към Кремъл, базираният в САЩ Международен комитет за защита на журналистите.