Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов застана зад шествието, протестирало днес срещу София Прайд 2019, с който в България се призовава за защита на ЛГБТ общността и борба с дискриминацията и езика на омразата.

Съобщението е разпространено от неговата партия ВМРО, а не от министерския му кабинет, но в текста никъде не се подчертава, че това е негова лична позиция или изявление в качеството му на партиен лидер.

През седмицата управляващата ВМРО зае позиция срещу София Прайд с изключително остър и агресивен тон. След като поредното годишно събитие бе подкрепено от десетки посланици и организации, сега Каракачанов критикува и тях.

За да няма съмнение в ангажирането му с каузата на антигей средите, той изрично призова "всеки нормален български граждани" да отиде пред Министерски съвет и в другите градове, където се организират "мероприятия в подкрепа на традиционното българско семейство". Той допълва и какво е разбирането му за такова семейство - "което се състои от мъж, жена и деца".

Каракачанов отправя в различни посоки обвинения в лъжи и лицемерие и заявява, че традиционното семейство е подложено на удари, но без да уточнява какви по-точно са тези удари, както и призовава "семейството да е в центъра на нашата политика", но не дава аргументи и примери какво той като министър или партията му са свършили в България за това.

"Поход за семейството" се представя като "национална асоциация" и "сдружение с нестопанска цел в обществена полза", а от публикуваният на страницата му устав се вижда, че то е учредено в края на януари 2019 г. Но още през декември то е започнало "петиция срещу хомосексуалната пропаганда", участва в кампанията срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 г. и разпространява драматични текстове без автор, име на хората, за които се разказва или поне конкретно място за случващото се, но започващи с "Като студентка се омъжих за англичанин и през 90-те години заживяхме в Англия. Тук децата започват училище на 4 години – съвсем невинни и лесни за манипулиране."

Членове на Поход за семейството са три неправителствени организации - борещото се срещу правото на аборт софийско Сдружение "Избор за живот", варненското "Сдружение Нов Живот", обявяващо сред дейностите си "разпространение на християнството и християнските ценности в обществото" и Сдружение "Свободен човек", обявяващо на сайта си изключително "дейност в обществена полза, изразяваща се в подпомагане на онкоболни".

"Свободен човек" има обявен контакт само мобилен телефон, а Асоциация "Поход за семейството" е изброила единствено адреси за електронна поща в 5 града и профили в социални мрежи.

Дневник