Полската столица отново събра най-многолюдното шествие в подкрепа на хомосексуалните общности, като според говорител на градската управа са се включили близо 50 000 души. Миналата година във Варшава участниците бяха 45 000.

"Ройтерс" коментира, че в "шествието за равенство" традиционно се включват десетки хиляд ихора, защото градът е доста по-либерален от провинцията, където доминират католическата църква и консервативната управляваща партия "Право и справедливост". Темата за правата на хомосексуалните, бисексуалните и трансполовите продължава да се превръща във важна част от кампанията за есенните избори, допълва агенцията.

ПиС увеличи атаките си срещу тези общности по време на евроизборите с послание, че подкрепата на опозицията за тях застрашаала полската култура. Отправени бяха и едва прикрити заплахи от ПиС, които най-вероятно ще продължат и до националните избори през октомври и ноември.

С твърдения, че се бори със западния либерализъм, партията мобилизира ядрото си привърженици предимно по селата и задълбочава разделението в обществото по въпроси като права на малцинствата, защита на околната среда и миграцията.

Партията критикува и столичния кмет Рафал Тржасковски, който се включи в днешното шествие, че планира въвеждането на програми за сексуално образование, в които учениците да научата повече за половата ориентация, дискриминацията и репродуктивното здраве.

През април лидерът на ПиС Ярослав Качински нарече ЛГБТ движението "заплаха за нашата идентичност, нацията ни и дългосрочното ѝ съществуване".

Дневник