Известният журналист, телевизионен продуцент и водещ, документалист и писател Георги Тошев ще представи в Шумен на 10 юни от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” книгата и филма си за Невена Коканова.
Изследванията му, свързани с живота на първата дама на българското кино Невена Коканова са сред големите му проекти, а резултат от тях са документалният филм „Невена Коканова. Пътуването” и биографичната книга „Невена Коканова. Години любов”.

Георги Тошев е роден е в София, завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Театралния департамент на Нов български университет. През 1994 г. специализира креативно писане в Колумбийския университет в Ню Йорк, а през 1988 г. специализира артпублицистика в BBC.

Работи в различни печатни медии – в. „24 часа” и сп. „Лик”, а също е и сред създателите на в. „Дневник” и сп. „Едно”. Най-голяма популярност обаче му носят телевизионните продукции, в които участва - „Артефакти” по БНТ, гл. редактор на музикалното риалити предаване „Мюзик айдъл”. Автор и водещ е на популярните телевизионни предавания по bTV „Другата България” и „НепознатиТЕ”.

Съвместно с BBC, като сценарист на проекта, работи по филма „Четири къщи”, разказващ историята на четири семейства от Ню Орлиънс, останали без домове след урагана Катрина.  Сценарист е и в документалните филми „Всички обичат АББА”, „Накъде…”, „Тайният син на Салвадор Дали”, „Мулен Руж:  Кабарето на Живота” и др.

През 2012-та за филма си „Костурица. Балкански Хулиган” печели Голямата награда на Фестивала за документално кино в Румъния „Документ. Арт”.

ШУМ.БГ