Албанският президент Илир Мета обяви, че ще отмени с указ провеждането на местните избори в страната след месеци на антиправителствени протести. Според него политическата ситуация в страната не позволява на 30 юни да има честно и спокойно гласуване.

Според премиера Еди Рама, който управлява от 2013 г. насам, избори ще има. Опозицията вече обяви, че ще ги бойкотира.

Това се случва въпреки призивите от Европа и САЩ политическите опоненти да се въздържат от насилие и да започнат диалог. Мета, както и влиятелни имена в Албания, предупреждават, че напрежението пречи на желанието на Тирана за членство в Европейския съюз. Страните от ЕС ще трябва да решат в следващите няколко седмици дали да започнат преговорен процес с Албания за евентуално членство, както препоръча Европейската комисия.

В поредния антиправителствен протест в събота вечерта в Тирана полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ. Преди това част от хилядите протестиращи хвърляха срещу униформените пиратки, фойерверки и сигнални факли.

Недоволството се предвожда от Демократическата партия на Лулзим Баша, която настоява за оставка на премиера, правителството и парламента и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Протестите започнаха през февруари, когато депутатите на Баша отказаха да работят в парламента и го напуснаха.

Баша твърди, че социалистите на Рама са откраднали изборната победа през 2017 г., за да се задържат на власт втори мандат. Преди дни германски вестник публикува аудиозаписи, на които обвинен за наркотрафик в Дуръс казва на представител на социалистите как е планирал да накара привърженици на опозицията да гласуват за управляващите и да помогне на свой приятел да стане депутат.

Рама каза, че записите били подадени на Демократическата партия от прокурори, които не са успели да завършат разследването си и сега тя ги използва за политически рекет на правителството.

Дневник