В Казахстан се провеждат исторически президентски избори, в които за първи път не участва предишният президент Нурсултан Назарбаев, който подаде оставка през март, изненадвайки всички, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Победата на и.д. президента Касим-Жомарт Токаев е практически гарантирана, след като получи подкрепата на управляващата партия и предишния президент, управлявал бившата централноазиатска съветска република от 1991 година. 

Освен бившия външен министър и премиер Токаев, в изборите участват и шестима опозиционни кандидати, които не са особено известни в обществото. Кандидатът на управляващата партия обаче има подкрепата както на държавния апарат, така и на знаменитости.

Токаев ще трябва да се справи с неутихващото социално недоволство, започнало след резкия спад на цените на петрола, отбелязва АФП.
Назарбаев остава ключова фигура в политическата система и след оттеглянето си. Той все още е начело на влиятелния Съвет за сигурност и получи титлата "Баща на нацията", която му гарантира доживотен съдебен имунитет, а столицата Астана беше прекръстена на Нур Султан.

Токаев заяви днес, че новите власти ще бъдат "много търпими към хората, които изразяват различно мнение", ще водят диалог с всички, "както с тези, които подкрепят правителството, така и с тези, които се обявяват против него". Той заяви, че планира да създаде специална комисия по социалните конфликти, за да могат младите хора да бъде част от нея и да представят своите възгледи.

Гласувайки, Назарбаев обяви, че на власт трябва да дойде ново поколение управляващи, което да изведе страната до нови висоти. Той каза, че, като е "преустановил правомощията си", властта по конституционен път е била предадена на друго поколение.

Въпреки предсказуемостта на резултата, подадената през март оставка да несменяемия лидер на страната даде тласък на нови форми на протест, организирани от млади хора, родени и прекарали целия си живот при управлението на Назарбаев. На 5 юни на пресконференция бе съобщено за създаването на гражданското движение "Оян Казахстан!" ("Събуди се, Казахстан!").

Формалният повод е поредицата от съдебни процеси срещу млади хора, предприели "художествени" протести акции. Движението официално не е политическа партия, но в декларация се говори за конкретни политически реформи, отбелязва Би Би Си. Движението възникна , след като по време на маратона в Алмати на 21 април двама активисти излязоха на улицата, по която тичаха участниците в събитието, с транспарант, на който пишеше "Не можеш да избягаш от истината". Те бяха задържани и осъдени на 15 дни административен арест. В знак на солидарност с тях последва подобна акция на художник, осъден за дребно хулиганство. 

Клуб Z