Конституционният съд на Молдова временно отне правомощията на проруския президент на страната Игор Додон и ги прехвърли към изпълняващият длъжността премиер Павел Филип. Според "Радио Кишинев" сега Филип трябва да организира разпускането на парламента и провеждането на предсрочни избори.

Демократическата партия на Филип заяви в събота, че ще обжалва пред съда законността на новото правителство, назначено от подкрепяната от Русия Социалистическа партия и проевропейския блок ACUM. Додон, който ръководеше социалистите до избирането му за държавен глава, подкрепи новото правителство.

В неделя Конституционният съд обяви, че към него са се обърнали група депутати с молба да изясни "обстоятелствата, оправдаващи назначаването на временно изпълняващ длъжността президент". Съдиите бързо решили, че действията на Додон са "преднамерен отказ да изпълнява конституционните си задължения и да се обърне към КС за изясняване на обстоятелствата за разпускане на парламента". Решението е "окончателно, не подлежи на обжалване и влиза в сила незабавно".

Освен това КС отказа да признае избора на нов председател на парламента на заседание, на което присъстваха посланиците на САЩ и редица страни от ЕС.

Това е остър сблъсък между Додон и Владимир Плахотнюк, който е най-могъщият молдовски олигарх и предвожда Демократическата партия, сформирала досегашното правителство. Той е бвиняван от критиците си в корупция и злоупотреба с власт.

В събота парламентът одобри декларация, в която обявява, че страната е "превзета държава", а Плахотнюк опитва да узурпира властта чрез Конституционния съд. Тя бе подкрепена от 61 от 100 депутати - толкова, колкото има парламентарното мнозинство на социалистите и ACUM.

Партиите не успяваха месеци наред да намерят компромис за управляващо мнозинство след изборите през февруари. На тях социалистите получиха 35 места, Демократическата партия - 30, а блокът ACUM - 26.

На 7 юни Конституционният съд задължи президента да разпусне парламента, защото е изтекъл 3-месечният срок за сглобяване на правителство. Додон отказа да подпише съответния указ с настоявания, че все още има шанс за компромис в този парламент.

Ден по-късно такова споразумение най-после се появи и според него премиер трябва да бъде бившият министър на образованието и съветник на Световната банка Майя Сънду (нейната партия "Действие и солидарност" е в блока ACUM и има 14 депутати). Тя е страстен критик на Плахотнюк и партията му и в първото си изявление Сънду заяви, че "днес се приклйчва с несправедливостта в Молдова и започва пречистването на страната". "Трябва да освободим превзетите държавни институции, да деполитизираме Конституционния съд и да се отървем от оригарсите", каза Андрей Нъстасе, съпредседател на ACUM.

Андриан Кънду, зам.-председател на Демократическата партия, заяви за "Ройтерс", че "Русия се опитва насила да зъсдаде проруско правителство и беззаконие в Молдова. Според него Додон се е свързал с неговата партия с предложение за коалиция при условие, че външната политика направи завой към Москва и Молдова бъде превърната във федерална държава. Това е един от вариантите, предлагани за уреждане на проблема с Приднестровието, където Кишинев няма власт вече близо 30 години.

От своя страна, Додон твърди, че идеята за федерална Молдова е дошла от Плахотнюк в замяна на това Москва да свали от него обвиненията в тежки финансови измами и поръчване на убийство. Същата теза поддържа и Дмитрий Козак, руски вицепремиер и специален президентски представител за търговско-икономическите отношения с Молдова. Пред ТАСС той заяви, че лидерът на Демократическата партия предложил тайно споразумение със социалистите, "според което страната ще промени в диаметрално различна посока външнополитическия си вектор, но доколкото ни е известно то категорично е било отхвърлено".

Дневник