След заявените от депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски и БСП законодателни инициативи за намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) върху хляб, книги и други продукти, председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че не може да има разговор на парче, а дебатът трябва да е за цялата данъчна система и то - с участието на гражданите.

"Компенсацията при намаляване на ДДС има един единствен източник - увеличаване на подоходното облагане. Ако българинът е готов за такова или за по-високи местни данъци, за да се компенсира разликата, ще водим такъв разговор", каза Менда Стоянова пред БНР. Тя определи всичко друго като популизъм.

"Няма да поевтинее нито хлябът, нито книгите. Дори и да има първоначална разлика, после ще скочат цените и намалението на ДДС ще подпомогне производителите и търговците на съответните стоки, а не хората", каза още Стоянова. Тя обясни, че при пазарната икономика няма механизъм, който да гарантира, че цените ще намалеят - освен ако не се върне комитетът на цените от социализма.

Според нея хората с ниски доходи трябва да се подпомагат през социалната система, а не - чрез опит за намаляване на ДДС.

Дневник