Рафаел Надал остава Краля на "Ролан Гарос" и клея, след като покори за 12-и път легендарните кортове на тенис комплекса в Париж. В повторение на финала от 2018 г. испанецът надви Доминик Тийм с 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 за точно три часа и една минута игра.

Австриецът оказа по-сериозен отпор от миналогодишния дуел между двамата, но това му стигна само да вземе един сет. Надал отново беше по-добър от съперника си, а с напредване на мача показа ниво, на каквото Тийм нямаше отговор.

Титлата е 18-а за Надал от Големия шлем, което го доближава само на две от рекорда на Роджър Федерер. Доминацията на испанеца в Париж продължава вече 14 години – от 2005 г. насам.

По пътя към 12-ата си Купа на мускетарите в Париж Надал загуби само два сета – един срещу Тийм и един в третия кръг на надпреварата срещу Давид Гофен. Той даде 60 гейма на съперниците си на "Ролан Гарос", с четири по-малко от миналата година.

Надал потигна девета победа в 13-ия си мач срещу австриеца и продължава да няма загуба от него на "Ролан Гарос". Също така испанецът остава непобеден във финали в Париж.

Постиженията му във френската столица са изумителни – 93 победи и само две загуби.

Тийм започна срещата добре, но с напредване на двубоя отпадна физически, след като игра в четири поредни дни заради промените в програмата. Надал завърши срещата с три аса и нито една двойна гршека. Той вкара 73% първи сервис и спечели същия процент от разиграванията при него (57 от 78). Съотношението уинъри срещу непредизвикани грешки беше 38 срещу 31.

Съперникът му във финала завърши със седем аса, но не беше толкова стабилен в своето подаване. Тийм беше пробит седем пъти, а непредизвиканите грешки, които допусна бяха 38.

"Казах го и преди година, но съм убеден, че Доминик ще спечели титла от Шлема. Той е страхотен тенисист и се труди много, наистина съжалявам за него", каза Надал след края на срещата.

Испанецът обясни, че всяка титла в Париж е ценна за него. "Не мога да повярвам, наистина. Помня много добре първия ми финал тук и всеки път е още по-сладко и емоционално".

Двубоят започна с маратонски геймове и много дълги разигравания, при които обаче сервиращият успяваше да взима своето. Двамата съперници показаха невероятни отигравания и много красиви удари.

Надал беше първият, който трепна, като това се случи в петия гейм. Испанецът изгуби подаването си и беше пробит, но изобщо не остави това да му повлияе. Надал веднага върна пробива и спечели всички оставащи геймове до края на сета.

След 56 минути игра 11-кратният шампион успя да затвори сета. Той спечели 60% от разиграните точки при своя първи сервис, докато при Тийм процентът беше под 50 и това наклони везните в полза на испанеца.

Все пак във втората част Тийм успя да се събере и повиши нивото си. Австриецът стабилизира сервиса си и повиши процента на спечелени точки до 80, като реализира и четири аса. Сетът все пак се движеше гейм за гейм до самия му край, когато Тийм вече водеше с 6:5. Той успя да пробие съперника си в последния възможен момент и след 51 минути битка изравни резултата.

При Надал нямаше сериозно отстъпление в играта, като испанецът продължи да вкарва голям процент първи сервис (81) и да печели голяма част от разиграванията при него – 81%. Шампионът срещна по-голям проблем при завършващите удари, които намаляха само до седем, а непредизвиканите грешки се увеличиха.

След загубеният сет Надал си взе по-дълга почивка и се прибра в съблекалнята. След паузата испанецът излезе преобразен и отново започна да се движи с лекота по корта. Надал спечели четири поредни гейма, пробивайки два пъти Тийм и поведе комфортно.

Силите на австриеца стигнаха само до един гейм, който прекъсна серията на Надал. Испанецът обаче взе следващите два и с 6:1 отново излезе напред в сетовете. Третата част продължи само 24 минути и в нея Тийм беше напълно надигран. Той успя да вземе само седем точки в своите подавания, а от другата страна на мрежата беше точно обратното – Надал не изгуби нито една.

Пробивът в самия край на третия сет позволи на Надал да сервира в четвъртата част. Испанецът се възползва и взе своето подаване, след което проби, за да притисне съперника си до стената. Тийм беше близо до пробив, но на два пъти Надал по отличен начин се защити и успя да вземе трети пореден гейм в сета и общо пети.

Тя беше прекъсната от Тийм в един много труден сервис гейм. Австриецът сам си създаде проблеми и изоставаше с 0:40, но съумя да измъкне подаването си.

Това зареди испанеца с още повече енергия и до края на сета той не даде нищо на Тийм. Надал го проби, а след това имаше право да сервира за титлата, като не допусна изненада и след ретур аут ликуваше с 12-ата си купа в Париж.

Дневник