Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън взе пета победа от началото на сезона, след като триумфира в Гран при на Канада. Успехът на британеца беше присъден след 5-секундно наказание на Себастиан Фетел, който стартира от полпозишън.

Германецът беше санкциониран спорно от комисарите на ФИА заради опасно връщане на пистата в 49-ата обиколка. Тогава пилотът на "Ферари" изпусна контрол над болида си и за кратко излезе в зоната за сигурност.

От Скудерията бяха на ниво в състезанието с добро темпо, което беше сходно с това на "Мерцедес". Тимът се размина още веднъж с победа от началото на сезона и след седем кръга най-доброто представяне на "Ферари" са двете поредни втори места на Фетел.

За Хамилтън победата е 78-а в неговата кариера и седма на трасето "Жил Вилньов" край Монреал. Британецът се изравни с Михаел Шумахер, който също има седем победи в Канада.

"Не е това начинът, по който искам да спечеля. Исках да го изпреваря на пистата, притиснах го и той сгреши. Опитах да мина през завоя нормално, но когато той се върна на пистата веднага зае състезателната линия и това беше проблемът", каза след състезанието Хамилтън.

След карирания флаг драмата не спря, след като Фетел отказа да паркира болида пред зоната на призьорите. Германецът не се спря и за интервюта и награждаването на подиума, а се прибра директно в моторхоума на "Ферари".

В крайна сметка германецът се върна, за да участва в церемонията. Преди да се качи на подиума той премести знакът обознаващ победителя пред празното място на своя болид и сложи цифрата две пред този на Хамилтън.

"Наслаждвах се на състезанието и на подкрепата на публиката. Шоуто беше на ниво и имаше уважение на пистата. Хората не трябва да освиркват Люис, има други които трябва да отговарят за това, което се случи", каза Фетел след награждаването.

Началото на състезанието не доведе до големи размествания в челото на колоната. Единствено Макс Верстапен успя да направи скок напред, докато в предни позиции интересна беше битката между Валтери Ботас и пилотите на "Рено".

В челото Фетел потегли добре и поведе пред Хамилтън и съотборника си Шарл Льоклер.

Първите спирания в бокса започнаха още в началните обиколки заради бързото износване на меките гуми. Водещите пилоти съумяха да останат по-дълго на трасето с гумите "медиум", с които стартираха. Фетел и Хамилтън влязоха в бокса в последователни обиколки, докато Льоклер остана далеч по-дълго на пистата.

За момент на трасето имаше и виртуална кола за сигурност заради инцидент с Ландо Норис. Пилотът на "Макларън" беше принуден да спре заради счупване на окачването, но до размествания в колоната не се стигна.

Едва след преполовяването на дистанцията на пистата стана по-интересно, след като Фетел започна да губи темпо с най-твърдите гуми. Германецът бързо беше доближен от Хамилтън, но отговори подобаващо със серия от бързи обиколки, за да се откъсне, макар и временно.

В 49-ата обиколка четирикратният световен шампион допусна грешка в първи сектор, като колата му се изпързаля в тревата, но германецът я удържа и се върна на пистата. Той се размина с Хамилтън, като двамата бяха много близо до удар.

Инцидентът беше разследван от комисарите, които прецениха, че с връщането си на състезателната линия германецът е застрашил Хамилтън и му наложиха 5-секундно наказание, което да бъде добавено към крайния му резултат.

В този момент дистанцията между двамата беше около 2 секунди. В последните обиколки обаче Хамилтън доближи още повече съперника си от "Ферари", опитвайки да постигне победата на пистата. Изпреварване обаче нямаше и двамата пресякоха финала, разделени на по-малко от секунда.

С победата си Хамилтън увеличава още аванса си на върха в класирането. Той има 162 точки, а най-близо до него е съотборникът му Валтери Ботас със 133.Фетел е трети със 100, следван от Макс Верстапен с 88.

Следващият старт е Гран при на Франция на 23 юни.

Дневник