Григор Димитров остава на 46-о място в световната ранглиста на АТП при обновяването на класацията след "Ролан Гарос". Най-добрият български тенисист се изкачи с една позиция още преди началото на Откритото първенство на Франция и запазва същото място, след като нямаше промяна в точковия му актив в надпрварата от миналата година.

В Париж Димитров стигна до третия кръг и спечели 90 точки за ранглистата. В последните три години той отпада именно на тази фаза в надпреварата.

След слабия сезон дотук активът на Григор Димитров в ранглистата на АТП е 997 точки. В рамките на по-малко от 100 точки пред него са петима тенисисти Пиер-Юг Ербер, Адриан Манарино, Пабло Куевас, Ришар Гаске и 41-ият в схемата Тейлър Фриц (1090 точки).

Следващият турнир, в който Димитров ще участва е надпреварата на трева в "Куинс" (17-23 юни). Първоначално той трябваше се насочи към Хертогенбош за турнир от сериите 250, но няма да играе в първата седмица от турнирите на трева, за да се подготви по-добре за надпреварата във Великобритания, която е от категорията 500.

Преди година Димитров започна в "Куинс" като втори поставен след Марин Чилич, но отпадна още във втори кръг след 4:6, 1:6 от Новак Джокович за 65 минути. В Лондон Димитров ще има да защитава 45 точки за ранглистата.

Той е шампион в надпреварата от 2014 г.

Междувременно стана ясно, че българинът продължава работата си с новия си треньора Радек Щепанек. Чехът остава в лагера на Димитров заедно с Андре Агаси за "Куинс" и "Уимбълдън". Първоначално уговорката между двамата беше до края на "Ролан Гарос".

След турнира в Париж чехът обяви, че "целта на Григор Димитров е завръщане в топ 10 на ранглистата". Според него съвместната им работа вече дава резултати.

В челото на световната ранглиста не настъпват промени след края на "Ролан Гарос", като лидер остава Новак Джокович с 12 715 точки. Рафаел Надал е втори със 7945, следван от Роджър Федерер (6670) и Доминик Тийм (4685).

Промяна настъпва в годишната ранглиста на осемте най-добри, която дава право на участие във финалния "Мастърс" в Лондон. В нея Надал вече е първи с 5505 точки пред Джокович с 4725. Федерер е трети с 3360, следван плътно от Тийм (3305).

Дневник