Над 1 милион души излязоха в неделя по улиците в Хонконг. Те  протестираха срещу законопроект, предвиждащ разрешаване на екстрадирането на местни жители в Китай. Данните за участието са от организаторите, цитирани от Франс прес.

АФП отбелязва, че това е най-голямата демонстрация в Хонконг, след като той бе върнат на Китай през 1997 г.

1,03 милиона души се включиха в шествието, обяви един от организаторите пред множеството, събрало се пред местния парламент. Думите му бяха посрещнати с овации и аплодисменти.

По-рано хонконгската полиция обяви, че 153 000 човека са потеглили от началната точка на шествието - парка Виктория, предаде Асошиейтед прес.

Според полицията, цитирана от ДПА, в своя пик демонстрацията е достигнала 240 000 души. В. "Саут Чайна морнинг пост" писа, цитиран от АП, че половин милион души са се включили в протеста.

Най-голямата демонстрация в историята на Хонконг се състоя през 1989 г. 1,5 милиона души се събраха в тогава британската колония в подкрепа на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в китайската столица Пекин, отбелязва ДПА, съобщава БТА

По улиците между многоетажните сгради на Хонконг се чуваха възгласи като "Не на екстрадирането в Китай, не на злия закон". Демонстранти поискаха оставката на главния администратор на Хонконг Кари Лам. Лам направи някои поправки в законопроекта, но отказа да го оттегли с обяснението, че той е жизненоважен, за да бъде запълнена отдавна съществуваща вратичка в законодателството.

В гигантското шествие имаше всякакви хора - семейства с бебешки колички и възрастни, всички излезли на 32-градусова жега, за да заяват несъгласието си.
Съпротивата срещу законопроекта обедини широк кръг обществени групи.

По-късно протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията. Демонстрантите хвърляха бутилки и използваха метални прегради. Полицията пък се опита да прогони малка група протестиращи, които искаха да останат пред Законодателния съвет, местния парламент.
За какво протестират

Дебатите в Законодателния съвет на Хонконг по предложения законопроект за екстрадицията трябва да започнат в сряда. Той включва изменения в Указа за извършителите на престъпления, укриващи се от закона. Поправките могат да бъде приет до края на този месец. Според предвижданите законови промени предполагаеми извършители на престъпления ще могат да бъдат екстрадирани и в юрисдикции като континентален Китай, Макао и Тайван, освен в 20-те, с които Хонконг вече има споразумения за екстрадиция.

Точно възможността за екстрадиране в Китай обаче притеснява много хора в Хонконг. Бившата британска колония бе върната на Китай през 1997 г. на фона на гаранции за нейната автономия и свободи, включително за това, че ще има отделна правна система. Противниците на предложените изменения в законодателството поставят под съмнение честността и прозрачността на китайската съдебна система и се опасяват, че силите за сигурност може да скалъпват обвинения.

Чуждестранни правителства също изразиха вече безпокойство. 

Клуб Z