Предложението партийната субсидия да бъде намалена на 1 лв. на получен глас и въвеждането на диференцирани ставки за ДДС за някои продукти, както и безплатните услуги в детските градини трябва да се обсъждат в пакет. това коментира пред Нова телевизия вицепремиерът по икономическата политика Томислав Дончев.

Намалението на партийната субсидия е на ГЕРБ под натиск на "Шоуто на Слави", а на ДДС - на ДПС и БСП.
"Такъв е характерът на играта - когато правиш нещо, трябва да се съобразяваш с това, което е от другата страна (...) Когато някой тласка целия разговор на нивото на популизма, конвенционалните мерки не винаги дават резултат ", каза Дончев.

По думите промяната във финансирането на партиите би променила политическия живот и рисковете са факт. Институциите и Сметната палата ще трябва да следят много по-внимателно откъде идват парите и как партиите ги харчат. а самите политически формации ще трябва да свият разходите за семинари и обучения и да правят по-семпли предизборни кампании.

Диференцираният ДДС е мярка за стимул на търговците, а не на потребителите, каза Дончев и добави, че в свои разговори с премиери и министри от държави, които са въвели различна ставка за някои стоки, сега "се чудят как да избягат" от нея, защото се администрира трудно и дава чудесни възможности за измами.

Помолен да коментира призива на президента Румен Радев от Русия България да е по-смела в договарянето на цената на природния газ, Дончев уточни, че идния месец започват преговори за промяна на договорните отношения между двете страни и темата за цената на газа ще е включена в тях. Той напомни, че България вече физически получава по-евтин втечнен газ от алтернативни източници и предупреди, че "цената на газа не се формира от силно желание или твърдост на позицията, а по формула".

В отговор на въпрос Дончев отрече той да е вече вторият човек в ГЕРБ след оставката на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов и добави, че са неочходими структурни промени в ръководството и промени в устава, които да включват "механизми за незабавна реакция. когато има служител, който се е самозабравил".

Дневник