Снимки на Тодор Живков в Шумен и на Пенчо Кубадински в Африка подреди в изложба шуменският Държавен архив. Те са част от над 400-те най-нови документа, дарени от граждани през тази година.

Фотографиите са намерени от строители при ремонтни дейности в софийски имот на дългогодишния секретар на ОК на БКП в Шумен Георги Начев. На 2 от снимките бившият "Първи" Тодор Живков е в Шумен за откриването на Паметник "Създатели на българската държава". Едната е от рязането на лентата на монумента, а другата от посрещането му Паметника на съветската армия.

Любопитна снимка е тази на члена на Политбюро на БКП и на държавния съвет на НРБ Пенчо Кубадински. На нея известният с ловните си приключения партиен функционер е на сафари в Танзания. Снимал се е до застрелян лъв, а на гърба на фотографията е написал посвещение на Георги Начев.

Експозицията бе показана днес при отбелязването на Международния ден на архивите. На тържеството началникът на шуменския архив Антония Панева връчи грамоти за читател на годината на преподавателя на история Андрей Соколов, за приятел на архивите на Ивелина Стефанова от Радио "Фокус" и за дарител за годината на Николай Калев, който обаче не присъства на церемонията.

Днес е също така и Ден на отворените врати в архива, така че всички желаещи могат да посетят и разгледат постоянната експозиция, изложбата с архивни документи, както и архивохранилището.

ШУМ.БГ