Ръсел Вогт, и.д. директор по въпросите на бюджета в администрацията на Белия дом, е поискал отлагане с до 4 години (спрямо сегашните 2) на ключови части от закон, с който се налагат ограничения срещу дейността на "Хуауей" (Huawei Technologies) в САЩ. Мотивите са, че американските компании, използващи оборудване и технологии на китайския гигант, се нуждаят от повече време за адаптиране към новата ситуация, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Изданието се позовава на писмо от 4 юни на Вогт до вицепрезидента Майк Пенс и 9 конгресмени, с чието съдържание са се запознали репортери.

Според WSJ то е вид потвърждение от най-високо място във федералната администрация за това, че има затруднения с бързото спиране на бизнеса на фирми от САЩ с китайската компания. В текста се казвало, че би последвало "драматично намаляване" на броя на фирмите, които ще могат да снабдяват правителството, както и че непропорционално ще бъдат ударени разчитащи на грантове от бюджета компании в селските райони на страната, където "Хуауей" е популярен доставчик.

Вашингтон често обвинява "Хуауей" в шпионаж и кражба на интелектуална собственост, както и че е под контрола на китайското правителство, военните или разузнавателните служби. Компанията категорично отхвърля тези обвинения и обжалва в съда законността на ограниченията, които ще бъдат въведени през закона за бюджета за отбрана на САЩ, обяснява "Ройтерс". Със закона National Defense Authorization Act (или NDAA) се забранява употребата на федерални средства за купуване на продукти от "Хуауей" в името на националната сигурност. Забраната още не е влязла в сила.

Писмото на Вогт засяга друга част от закона, изискваща трети доставчици и компании по договори за оборудване и услуги да не участват в подобни покупки или да правят бизнес с такива, които в значителна степен използват оборудване на "Хуауей" и още близо 70 свързани с нея фирми.

"Целта е да сме сигурни, че тези компании, работещи с американското правителство или получаващи федерални дарения или кредити, имат достатъчно време да спрат да правят бизнес с"Хуауей" и другите описани фирми в NDAA", се казва в официално съобщение на службата на Вогт, откъдето настояват, че това не е промяна в политиката на Вашингтон.

Този процес няма да спре сроковете на друго много по-сериозно като ефект за китайците действие - на министерството на външната търговия, което включи "Хуауей" в специален списък на фирми, с които може да се търгува единствено с позволение на администрацията. Този списък е резултат от президентска заповед от май и засяга изключително много доставчици на компоненти или програмно осигуряване за китайската компания.

   Дневник