Само ден след победата на турския национален отбор по футбол срещу световния шампион Франция вълненията в състава на Шенол Гюнеш бързо се промениха. С пристигането на тима в Рейкявик за гостуването на Исландия в квалификация за Евро 2020 напрежението се покачи неочаквано, а ситуацията се разви до дипломатически скандал.

"Расистко", "грубо", "неуважително" и "недопустимо". Така в Турция беше определено посрещането на футболистите в Рейкявик.

Отборът трябвало да стои три часа на летището, като членовете му преминали задълбочена проверка. Исландските власти не са дали обяснение за действията на служителите, пише trtworld.com.

Говорителят на президента Реджеп Ердоган - Ибрахим Калън, използва "Туитър", за да изрази недоволството си. "Нашата държава и народът са с националния отбор, който ще даде най-добрия отговор на терена", заяви той.

Комуникационният директор на турското президентство посочи, че отношението към футболистите "не е в тона на дипломатическата учтивост, нито на спортсменското поведение".

Министерството на външните работи на Турция е изпратило протестна нота до Исландия чрез норвежкото посолство, съобщава NTV.

Дневник