Представители на 21 институции и сдружения, съюзи влязоха в състава на учредения днес в Шумен Областен съвет за хората с увреждания.

За интересите на трудноподвижните хора, тези със зрителни, слухови затруднения и с други увреждания ще работят представители на общините, на дирекция „Социално подпомагане“, РЗИ, Бюро по труда, РУО, Инспекцията по труда, синдикатите, КРИБ, Търговско-промишлената палата, както и регионалните структури на Съюза на инвалидите, на военноинвалидите, на слепите и др.

Председател на Областни съвет на хората с увреждания е заместник областния управител Ширин Вели, заместник-председател Иванка Казакова от РС на съюза на инвалидите.

На учредителното заседание днес акцент бе новите моменти в Закона за личната помощ, който предстои да влезе в сила от септември месец.

Мартина Драгнева от дирекция „Социално подпомагане“ обясни, че целта на закона е хората с увреждания да се улеснят и само с едно заявление до общините да получат необходимата им лична помощ.  Докато закона влезе в сила експертите в Социално подпомагане ще изготвят индивидуална и обобщаваща оценка на лицата с увреждания, по която ще се кандидатства пред общините за лична помощ на нуждаещите си.

Иванка Казакова изрази надежда, че Областният съвет ще работи ефективно. Според нея членовете му трябва да акцентират върху постигане на равнопоставеност на хората с увреждания. „Трябва да се работи върху достъпна среда до всякакъв вид сгради, не само обществени, за достъпен транспорт. Ако има проект за изготвяна на такава среда, то той да се обсъди тук, за да бъде изпълнен наистина в интерес на тези, за които е предназначен“, каза Иванка Казакова.

На днешното заседание членовете на Областния съвет за хората с увреждания решиха помежду си да обсъдят теми, по които да се работи и следващото заседание да се насрочи в зависимост от тях.

ШУМ.БГ