Консорциумът от Саудитска Арабия "Аркад", който бе отстранен от конкурса за строителство на "Турски поток" на българска територия, е подал жалба в Комисията за защита на конкуренцията. През миналата седмица ръководството на "Булгартрансгаз" взе безпрецедентното решение да отстрани компанията, избрана за строител, като мотивира това с неподадени в срок документи. Повече по темата четете тук.

Антимонополният орган вече е започнал процес по случая, което означава, че "Булгартрансгаз" трябва да поиска предварително изпълнение на решението си да сключи договор със свързаното с Русия обединение "Газово развитие и разширение в България", за да може строителството на газопровода да започне, съобщава "Капитал".

Изданието посочва, че ако комисията установи, че консорциумът е бил отстранен неправилно, може да наложи глоба на държавното дружество до 10% от стойността на договора, което в случая е 214 млн. лева.

В същото време "Булгартрансгаз" е поела ангажимент пред "Газпром", че още от началото на 2020 г. ще осигури техническа възможност за пренос на природен газ в посока Сърбия. Ако това не се случи, ще има значителни по размер негативни последици за държавното дружество.

Конкретните мотиви в жалбата на "Аркад" не са публично известни.

Обединение "Газово развитие и разширение в България" е съставено от Консорциум "Варна 1" (учредено от италианската "Бонати" и германската "Макс Щрайхер", които изграждат сухоземната част от "Северен поток 2") и българския клон на люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт".

Преди да изтече валидността на офертата на "Аркад", останалият на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България" изпраща писмо до "Булгартрансгаз", че подновява валидността на офертата си и заедно с това прави 31.5% отстъпка от обявената цена. В случая вместо поисканите по-рано 1.6 млрд. евро сумата става 1.1 млрд. евро - толкова, колкото е и офертата на отстранената компания, припомня "Капитал". Изданието посочва и че от публикуваните от "Булгартрансгаз" протоколи се разбира, че "Комплишънс дивелъпмънт" ще осигури срещу лихва и необходимото финансиране за проекта, или около 2.15 млрд. лв. без ДДС.

Дневник