Организации, общини, училища и други участници, които имат желание да се включат в кампанията на Европейска седмица на мобилността, вече могат да регистрират онлайн инициативите си за мобилност на  http://www.mobilityweek.eu/the-campaign/.

Тази година „Европейската седмица на мобилността“ ще се проведе в периода 16-22 септември и е на тема „Безопасно ходене и колоездене“ под мотото „Върви с нас“. 

Европейската седмица на мобилността поставя в центъра на вниманието безопасното ходене и колоездене и ползите, които то може да има за нашето здраве, околната среда. Активните видове транспорт като ходене и колоездене не отделят вредни емисии и спомагат за поддържане на здравето на нашите сърца и органи.

В България Министерството на оклона среда и води (МОСВ) даде началото на кампанията за „Европейската седмица на мобилността 2019“, която се организира всяка година от Европейската комисия. На среща в София, в която участваха представители на местната власт от областните градове, експерти от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите и Шон Карол от Европейския секретариат участва бяха разяснени дейностите, които могат да се включат в кампанията.

МОСВ като национален координатор за провеждането на кампанията заяви, че подкрепя и насърчава участието на българските общини – като свидетелство за желанието на местните власти да подобрят качеството на живот на гражданите като ограничат последствията от натоварения трафик, предоставяйки по-добри и екологични възможности за придвижване в градовете.

ШУМ.БГ