Трябва да докажете, че духът, сърцето и умовете ви са с турския народ!" Такива предизвикателства към опозиционната Републиканска народна партия (РНП) могат да се чуят около предстоящите кметски избори в Истанбул на 23 юни.

Авторът на тази фраза не е експерт или журналист от проправителствен вестник, а заместник-председателят на управляващата партия Нуретин Джаникли. Миналата седмица той, цитиран от електронното издание "Ал Монитор" и местни медии, стана поредният представител на партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, подхванал тезата, която може да се обобщи с думите му:

"Гърците казват, че Екрем Имамоглу е грък. Има много въпроси и съмнения."

Залогът в кампанията за изборите в Турция става все по-висок, докато датата наближава - повторният вот е само след две седмици. Той се наложи след сигнал на ПСР към изборната комисия. Кандидатът ѝ, бившият премиер Бинали Йълдъръм, загуби от опозиционера Екрем Имамоглу, издигнат от РНП и подкрепен и от поддръжници на други партии (например кюрдската ДПН). Впоследствие партията на Ердоган заговори за нередности и свърза резултатите от изборите с присъствие в секциите на членове на движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, смятано в страната за терористична организация от неуспелия опит за преврат насам.

Зад тази стратегия се крие отчасти произходът на Имамоглу. Популярният кандидат е от Трабзон - черноморска провинция, някога управлявана от перси и гърци. Градът дори е столица на просъществувалата няколко века Трапезундска империя, създадена при падането на Константинопол в ръцете на кръстоносците през 1204 г.

Митинг в Трабзон за изборите в Истанбул

Роденият в Касъмпаша (Истанбул) Ердоган всъщност може да проследи корените си до Ризе, откъдето е семейството му - черноморска провинция на няколко десетки километра източно от Трабзон. Тази миграция е и сред основните демографски промени в Истанбул през XX в., когато милиони жители от всички краища на Турция прииждат в икономическото сърце на модернизиращата се страна.

Ердоган и ПСР знаят това. Президентът забрани на депутатите си да се прибират по родните места около свещения месец Рамазан, за да агитират сред съгражданите си в Истанбул. Там, по признание на държавния глава, живеят хора от цялата страна.

Мнозина от тях са от черноморските провинции. Така не са чудни коментарите на Бурак Кадержан, професор по стратегия във Военноморския колеж в Роуд айлънд. ПСР обиди цял регион, опитвайки се да действа срещу Имамоглу и да го определи като "таен грък и християнин" и направи "голяма грешка", обясни той в "Туитър".

Този ход на ПСР доведе до необичайна за страничните наблюдатели развръзка. Имамоглу бе посрещнат като герой в Трабзон, където пристигна за... предизборен митинг. "Независимо от етническите им корени ние уважаваме 82-та милиона жители в тази страна", обясни той. Същата сцена се повтори по цялото крайбрежие - от Зонгулдак на запад до Ризе на изток, разказва "Ал Монитор". Изданието отбелязва, че същите тези черноморски гласове бяха в голяма степен решаващи за изборите миналата година. Тогава в Трабзон партията, издигнала Имамоглу, взе едва 15 на сто от бюлетините. В Истанбул обаче се счита, че най-голямата група гласуващи е именно от черноморски произход.

По-уважително към кюрдите

Имамоглу има преднина и според последните проучвания. Решаващи обаче ще са следващите 10 дни. По-рано днес Анадолската агенция съобщи, че двамата ще влязат в пряк сблъсък на живо по телевизията на 16 юни.

Според Майкъл Маккензи това е нова тактика. Ако за изборите на 31 март основните атаки към опозицията бяха за връзки на кюрдите със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и на кемалистите - с ПКК (чрез сътрудничеството с кюрдски кандидати), то езикът към кюрдите се промени в последните седмици.

Новата форма на атака срещу опозицията, провокирана от статия в гръцки вестник (нарекла Имамоглу "понтиеца, отвоювал Константинопол от Ердоган"), обаче поражда въпроси защо управляващите рискуват толкова много в бастион на турския национализъм, пише Маккензи.

Дневник