Американците са по-склонни да отхвърлят кандидат за президент заради възрастта му, отколкото заради сексуалната му ориентация. Това показва проучване на агенция "Ройтерс", проведено от "Ипсос", направено по повод 50-ата годишнина от Стоунуолските протести за права на гей хората.

Според него 48% от пълнолетните американци са "много" или "донякъде" склонни да не подкрепят кандидат, ако той е на възраст над 70 години. 34% не биха подкрепили хомосексуален кандидат. Проучването е измервало подкрепата за различни демографски характеристики, а не за конкретни кандидати.

Президентът Доналд Тръмп, който ще поиска втори мандат, ще стане на 73 години идната седмица. Демократите ще изберат своя представител от общо 24 (засега) разнообразни кандидати. Сред тях има и двама, които са в 70-те си години – бившият вицепрезидент Джо Байдън и сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, както и един гей – кметът на Саут бенд, Индиана, Пийт Бутиджеж.

Преди десетина години бе спорно за един кандидат за президент дори да подкрепи гей правата, коментира пред "Ройтерс" Андрю Флорес от Американския университет във Вашингтон.

Дневник