Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е обжалвал пред Административния съд София-град ревизионния акт за 16 000 лева, който Националната агенция за приходите (НАП) издаде миналата година.

Той е подал жалбата миналата седмица, а това означава, че НАП е отхвърлил жалбата му срещу акта и сега казусът ще влезе в съда, съобщава Lex.bg.

Съдията по делото Диана Стамболова е насрочила заседанието за 17 септември.

Проверката за доходите на председателя на ВКС започна покрай случая с данъчната му декларация през 2017 г. Тогава Панов я подаде пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), но не и пред Сметната палата.

Според Панов не е нужно да подава една и съща декларация пред два органа, но въпреки това той бе глобен с 1000 лв. с решение на Административния съд София-град.

Заради неподадената декларация пред НАП започна и проверка на Панов за доходите и разходите му в периода 2011 - 2016 г. В началото на миналата година тя е приключила със заключение, че няма невнесени или укрити данъци и други нарушения на данъчните закони.

Само след 3 месеца обаче е започнала пълна данъчна ревизия за същия период, която през септември завършва с ревизионен акт, според който Панов дължи 16 000 лева данък върху доходите си.

НАП твърди, че Панов е укрил доходи от хонорари, от наеми и при купуването на ½ от бунгало в местността Прибой на варненския кв. "Галата". Според данъчните инспектори цената от 26 000 лева, която Панов е платил за него през 2013 г., е шест пъти по-ниска от реалната, а тя според експерти била 122 000 лева.

Дневник