Къде е границата на човешките възможности при физическо натоварване? Вероятно мнозина са си задавали този въпрос и впоследствие са изпадали в размисъл...

Изследване на Science Advances дава отговор на питането. Според проучването лимитът се достига при точка, в която обмяната на веществата в организма (т. нар. метаболизъм) е 2.5 пъти по-ускорена в сравнение с обмяната при човек в покой, цитира Би Би Си.

Това се изразява в изгарянето на 4000 калории за ден от средностатистически човек.

Изводът от изследването е, че всеки резултат над тази стойност не е устойчив за здравето в дългосрочен план, защото тялото не може да усвои, абсорбира и обработи достатъчно калории и хранителни вещества, за да поддържа по-високо ниво на енергиен разход.

Проучването определя бременните жени като "специалисти по издръжливост", като те живеят почти на границата на това, с което човешкото тяло може да се справи. По време на бременността обмяната на веществата при жените е 2.2 пъти повече, отколкото при метаболизма в покой.

Проучването показва, че пробягването на само един маратон не е близо до границата на човешката издръжливост.

Изследването е започнало с пробягването на близо 5000 км за 140 дни от атлети в САЩ. Други състезатели са бягали шест маратона в рамките на седмица, като са били наблюдавани какъв ефект може да има това за тялото им. В проучването са взети резултати за енергийния разход от най-голямото колоездачно състезание "Тур дьо Франс" и някои полярни експедиции.

Дневник