Франция, Германия, Великобритания, Полша и Швеция заявиха вчера, че подкрепят молдовския парламент, чието разпускане бе обявено по-рано от изпълняващия длъжността президент и досегашен премиер, предаде "Франс прес".

"В настоящата конституционна криза ние разглеждаме молдовския парламент като представител на народа на Молдова и като най-подходящото място да бъдат обсъждани политически въпроси, включително и най-противоречивите, и ние го подкрепяме", изтъкнаха петте страни в общо изявление.

Проруският президент на Молдова Игор Додон бе отстранен от длъжността си, като мястото му бе заето от неговия политически противник, досегашния премиер Павел Филип, който разпусна парламента и свика предсрочни парламентарни избори.

"Франция, Германия, Великобритания, Полша и Швеция внимателно следят скорошното развитие на събитията в Молдова. След парламентарните избори демократично избраното парламентарно мнозинство прие важни решения, включително и това за сформиране на правителство. Призоваваме за спокойствие и сдържаност. Всички партии имат отговорност да решат тази конституционна криза по мирен начин", посочват петте страни в изявлението си.

Молдова, която е бивша съветска република с население от 3.3 милиона души, намираща се между Румъния и Украйна, е свидетел на голям брой политически кризи, отбелязва "Франс прес". Игор Додон, който бе избран за президент през 2016 г., е в политическо разногласие с правителството и на няколко пъти конституционният съд на Молдова преустановяваше президентските му пълномощия заради отказа му да одобри закони, приети от парламента. /БТА

Дневник