В продължение на два последователни дни град Стрелча се оказа в бедствено положение заради липсата на вода, а великотърновското село Нова Върбовка е под заплахата на скъсана язовирна стена. Това са произшествията от тази седмица, предизвикани от обилните валежи в страната, последвали преливането на язовир Тутраканци и бедственото положение в Провадия през миналата.

Скъсала се е язовирната стена край село Нова Върбовка в община Стражица, област Велико Търново, съобщи Би Ти Ви. Зам. -председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов съобщи, че е
получил информация за преливането на язовира към 1 ч. през нощта. Причината са обилните дъждове. Пожарната ще започне изпомпване на водата от язовира. В близкото село Камен има друг язовир – Чешме дере, с 40 хил. куб метра зареден обем, който също е проблемен. Двата са каскадни, поясни Войнов, който в продължение на дълги години беше шеф на пожарната.

Председателят на Общинския съвет на Стражица Илиян Маринов увери пред БНР, че няма опасност за хората в района.

В Стрелча бедственото положение, обявено вчера, продължава. Причината е в затлачването с пясък, чакъл и тиня на водовземните съоръжения на реката и замърсяване на резервоарите. Днес в града ще пристигнат две водоноски, общината е осигурила и минерална вода. Екип специалисти ще огледа пораженията по ВиК мрежата и ще определи сумата на аварийния ремонт, съобщи пред Би Ти Ви кметът Стойчо Чачов. Той прогнозира, че общината ще трябва да поиска помощ от държавата. Управителят на ВиК-Стрелча Филип Фингаров каза пред БНР, че към момента е невъзможно да се осигури вода, дори и за битови нужди.

Дневник