Броят на търсещите убежище в Европейския съюз се е увеличил от началото на годината, обратно на тенденцията за спад след пика на бежанската криза през 2015 г., показа анализ на германската медийна група "Функе", цитиран от "Политико".

От януари до април около 206 500 души са кандидатствали за убежище за пръв път в ЕС, което е с 15% повече спрямо същия период миналата година, сочи анализът, основан на временни месечни данни от държавите членки на ЕС.

Ръстът се дължи на драстичното покачване на броя на кандидатите за убежище от Венецуела, Колумбия и Западните Балкани, които не се нуждаят от виза, за да пътуват в ЕС.

Откакто през 2015 г. над 1 милион мигранти дойдоха в Европа, голяма част от тях търсейки убежище от насилието в Близкия Изток и Африка, броят на кандидатите през годините започна да намалява от части заради усилията на Европа да ограничи миграцията, включително и чрез спорната сделка от 2016 г. с Турция.

Доклад на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) за март показа, че молбите за убежище са се увеличили с 20% спрямо март 2018 г.

Според анализа на "Функе" между януари и април в сравнение със същия период миналата година броят на кандидатите от засегнатата от криза Венецуела е скочил със 121%, достигайки 14 257.

Така Венецуела се нарежда на второ място по брой търсещи убежище единствено след Сирия и преди Афганистан. Докато броят на търсещите убежище от Сирия е намалял с 8%, този на хората от Афганистан се е увеличил с 36%. Броят на колумбийците, търсещи убежище, е нараснал до 8097 – увеличение със 156%.

Дневник