Варшава и Вашингтон ще подпишат сделка за увеличаване на американското военно присъствие в Полша тази седмица. Това обяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че споразумението ще е далеч от амбициозния план за "Форт Тръмп", заявен от полските власти миналата година. Повече войници и командни и логистични способности ще са част от него.

Но според Дуда, дал интервю за "Ройтерс" преди утрешната си визита в САЩ, американското присъствие за момента до момента е било в "проучвателен етап". "Днес говорим за подсилване на американското присъствие и навлизане във втората фаза", обяснява той. По думите му "както количеството, така и качеството" ще се повишат със сделката. Обсъжда се изграждането на писта за безпилотни устройства. Според съветника на президента Кшищоф Шчерски на предстоящата среща с Тръмп ще бъде обявено политическо споразумение, а техническите преговори ще продължат.

При предишното си посещение в САЩ, през септември миналата година Дуда предложи нова военна база, за която Варшава би дала до 2 млрд. долара, да носи името на президента на САЩ Доналд Тръмп. Към момента на ротационен принцип в страната има около 4500 военнослужещи като част от споразумение, сключено с НАТО през 2016 г. в отговор на руската анеския на Крим. То бе подписано по време на сегашния кабинет на "Право и справедливост", който търси засилване на сътрудничеството със САЩ въпреки разногласията между Тръмп и другите големи европейски държави.

Досега представители на полските власти за заявявали за "Ройтерс", че основните различия са по въпроси като подялбата на разходите за засиленото военно присъствие. Според тази информация Полша е несклонна да поеме по-голямата част от отговорността за поддръжката на служещите в новата база. Дуда същевременно казва, че това са "отворени" разговори. "Очевидно е, че ако сигурността ни е подсилена, абсолютно участваме в разходите. Обсъжданият процент е ябълка на раздора."

Президентът добавя, че е поканил американския си колега на 1 септември, за 80-ата годишнина от нахлуването на нацистите, отприщило Втората световна война. "Нямаме информация, че г-н президентът няма да дойде... допускам, че ще (го направи)."

Общо между Варшава и Вашингтон са и напрегнатите отношения с Брюксел. Според Дуда изборите за Европарламента през май, нанесли удар на центристките групи (от които "Право и справедливост" не е част), показват, че дискусиите за европейските договори трябва да бъдат подновени, за да отразят новия баланс на силите. Европейският съвет например трябва да получи повече правомощия в решенията за цялостната политика в ЕС, това трябва да се случи и с Европарламента за сметка на Еврокомисията. "Не мога да си представя реформа на ЕС без отваряне на договорите."

Дневник