БСП търси кандидатура за кмет на София, която да е извън рамките на партията, защото столицата е трудна територия за социалистите. Това обяви лидерът на софийската организация на БСП Калоян Паргов пред "Нова телевизия".

От думите му се разбра, че иска да повтори модела "Радев" в София. Попитан дали БСП би подкрепила кандидатурата на омбудсмана Мая Манолова, той каза: "Категорично да".

През април Мая Манолова даде да се разбере, че засега не обмисля да се кандидатира за кмет на столицата на изборите тази есен.

В коментар пред "Дневник" на слуховете, че може да се кандидатира за кмет на София, в края на март т.г. Мая Манолова каза, че не е честно да я въвличат в политически сценарии. Според неофициална информация в софийската организация на БСП има мнения, че омбудсманът е най-добрият вариант за кандидат за кмет на София срещу Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче била против. Според социалисти самата Манолова, която към момента не потвърждава дали би се кандидатирала, по-скоро би склонила да бъде кандидат на инициативен комитет с подкрепата на БСП, отколкото партиен кандидат.

Днес Калоян Паргов обяви, личните отношения нямат общо с номинацията за кмет, тъй като трябва да се промени моделът в София, а кандидатът трябва да има подкрепата на хората. Според него както като омбудсман е гласът на народа, Мая Манолова може да бъде и гласът на столичани.

Попитан дали е воден разговор с Манолова лидерът на столичните социалисти каза, че след като бъдат направени всички номинации, ще се води разговор с номинираните. Кандидатът за кмет трябва да бъде избран най-късно през септември.