Молдовският президент Игор Додон, когото Конституционният съд отстрани временно преди няколко дни, обяви, че отменя указа на обявения за временно изпълняващ длъжността Павел Филип за разпускане на парламента и свикване на извънредни избори.

Това предаде деловото издание РБК, цитирайки местната медия Noi.

Додон обяви, че "указът на Филип... не съответства на нормите на Конституцията". В края на миналата седмица, след като президентът отказа да разпусне парламента заради твърде дълго продължили опити за съставяне на правителство, Конституционният съд на Молдова отсъди, че той трябва да напусне поста. Премиерът Павел Филип от Демократическата партия бе назначен от съда за временно изпълняващ длъжността, като отказа да напусне министър-председателския пост.

Това задълбочи политическото противопоставяне между проевропейски партии, между които блока ACUM на утвърдения от парламента премиер Мая Санду и проруски настроения президент Игор Додон, от една страна, и също прозападно ориентираната Демократическа партия на Владимир Плахотнюк, считан за най-богатия румънец.

Две правителства

Додон обяви, че не счита Павел Филип за законно избран държавен глава и той няма правомощия да изпълнява задълженията му. С указа си Филип насрочи нови избори за 6 септември - месеци след последните, които бяха на 24 февруари.

Новото правителство на Санду обаче също отказва да признае решението на Филип. То води заседания в столицата Кишинев, недалеч от министрите на Павел Филип, които не подадоха оставки след изборите. Това означава, че в Молдова в момента има две правителства.

По-рано днес пет страни от Европейския съюз изразиха подкрепа за парламента, обявен за разпуснат.

Дневник