Иранки са били нападнати от охранители, защото дръзнали да си позволят да гледат футболна среща в Техеран между отборите на Иран и Сирия.

Жените успели да си купят билети за мача от официалния сайт на иранската футболна федерация, които забравили да блокират опцията за продажба на билети за жени. Според иранските закони дамите нямат право да гледат футболни срещи, припомня Independent.

Ден по-късно билетите вече не можело да бъдат купени, но някои фенки успели да си купят билети и влезли на стадиона.

Иронията е, че иранките нямат право да влизат на стадиона и да гледат футбол, но сирийките са били допускани от властите в Иран.

Поне две жени са били арестувани, но не е ясно дали са били освободени, съобщава Националният съвет за съпротивата в Иран.

Няколко от жените, които са били нападнати, са интервюирани от спортен репортер на държавния ежедневник Etemad.

"Единият от войниците си постави крака на гърдите на една от жените, взе й телефона и разкъса чантата й", обяснява една от жените. "Силите за сигурност ни нападнаха и влачиха една от жените по земята", допълва жената.

Друга очевидка разказва, че охраната на стадиона ритала, удряла и псувала жените, които не правели нищо лошо.

"Имаше няколко жени, които чакахме на поляните извън стадиона. Не викахме, не си говорехме, даже не държахме иранския флаг", разказва жената.

Иранските власти забраняват на жените да присъстват на спортни събития от няколко десетилетия. Редица организации за правата на жените в страната призовават забраната да падне.

Днес.бг