Не искам извинение от вас за хаоса, който създавате в системата, написа министърът на здравеопазването Кирил Ананиев до омбудсмана Мая Манолова. Повод за думите му е нейна позиция от днес, изразена пред протестиращи медицински сестри в Стара Загора.

Според Манолова проблемите в сектора показват добре организиран хаос, от който парите изтичат. Тя посочи още, че нито едно от предизборните обещания към медицинските специалисти не е изпълнено.

"Не приемам спекулациите ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че "парите изтичат". Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни", казва той.

Министърът обръща внимание на омбудсмана, че болниците са търговски дружества и той няма как да вдига заплатите на персонала в тях. Ананиев уточнява, че към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв., като това са средствата, които Министерският съвет е отпуснал на 20 февруари на общински и областни болници.

"Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения. Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел", казва още министърът.

Повод за позицията му са думите на Манолова: "Така от 130 млн. на определени места един медицински специалист получава по 20 лв., а друг – нищо."

Кирил Ананиев уточнява, че вече има подготвена методика за формиране на заплащане на работещите в здравеопазването, като в момента върви съгласуването и със социалните партньори. "Не съм обещавал "до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации", както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива", завършва министърът на здравеопазването.

Дневник