Губернаторът на щата Алабама Кей Айви подписа закон, с който се въвежда т.нар. химическа кастрация за някои осъдени педофили, съобщи Би Би Си.

Текстът му предвижда признатите за виновни за сексуално нападение срещу деца до 13 години да преминат преди изтичането на наказанието през едномесечна програма за намаляване на сексуалния нагон чрез медикаменти. Едва след това те могат да бъдат пуснати на свобода, а съдът ще реши дали програмата да продължи.

Това е седмият американски щат, въвел тази процедура, използвана и в страни като Южна Корея и Индонезия. Алабама определя още, че осъденият ще трябва да плати медикаментите.

Вносител на проектозакона е републикански конгресмен, развълнувал се от история, която чул в неправителствена организация за приемни грижи за дете, срещу което било извършено сексуално посегателство. Но законът е критикуван от щатското бюро на Американския съюз за граждански свободи. Според изпълнителния му директор Рандал Маршал "не е ясно дали всичко това има ефект и дори дали е доказано, че тези медикаменти действат". "А когато държавата започва да прави експерименти върху хора, смятам, че това грубо погазва Конституцията", допълва той.

Химическата кастрация е процедура, при която с хапче или инжектиране на вещество се блокира производството на тестостерон и се въздейства потискащо на сексуалното желание на човека. Но след спирането на процедурите, обикновено се възстановява предишното състояние.

През 2009 г. във Великобритания е имало участие на затворници в пилотна програма. Правени са и тестови проби с доброволци "с висока степен на сексуален нагон или интензивни сексуални фантазии", разказва още Би Би Си. Според криминалния психиатър Дон Гръбин резултатът били "значителни промени в техния живот".

Дневник