От ДПС ще разкрием какви зависимости са имали партиите в годините, когато не са получавали достатъчно държавна субсидия и обществено финансиране, каза днес в предаването "Референдум" по БНТ депутатът от движението и зам.-председател на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Той поясни, че ще бъдат извадени и зависимостите и на самото ДПС. "Нека да види обществото какво струва безплатният обяд", допълни Цонев. Дебатът в "Рефендум", в който участваха представители на всички парламентарно представени партии, се състоя ден преди в парламента да започне дебат за субсидията за партиите.

През миналата седмица Бойко Борисов за втори път предложи субсидията да е 1 лев за получен глас, при 11 лева сега. Това е втори опит за въвеждане на субсидия един лев.

След кампания, организирана от "Шоуто на Слави", през май 2017 година ГЕРБ подготви такова предложение и го внесе за гласуване в народното събрание. През ноември същата година, обаче намалението на субсидията не мина през парламента. Така всички партии, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, продължиха да получават по 11 лева на глас

Сега темата отново беше повдигната от същото предаване, което съобщи, че през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.

Пари срещу услуги

Йордан Цонев днес припомни, че през 2001 година е въведена субсидията от 1 лева, през 2004 година тя е станала 1% от Минималната работна заплата, или 1.50 лева приблизително. Цонев каза още, че до 2006 година, когато субсидията става 6 лева, партиите са се издържали от частно финансиране.

В отговор на въпрос, той обясни, че тогава партиите са се издържали с пари на икономическите субекти, "на които после вършиш някаква работа". "От 2006 година нито едно лице не може да прави дарение на политическа партия и зависимостите спряха. Въведохме забраната, защото тази субсидия вече беше достатъчна", допълни депутатът.

Той подчерта на няколко пъти, че като се махне субсидията или тя се намали до исканите от управляващите нива, механизмът за финансиране на партиите ще е чрез лобизъм. "С 1 лев и 5 лева не може, субсидията трябва да е минимум 10 лева", каза Цонев.

В предаването беше представено и проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на "Референдум" като на въпрос колко лева трябва да е субсидията, ако е по-малко от 11 лева на спечелен глас, средната сума е 3.6 лева.

Като цяло 3.1% от анкетираните са на мнение, че размерът трябва да остане както сега – 11 лева, а 62.2 на сто смятат, че сумата трябва да е по-малка. 33.3% нямат мнение, а 1.3 на сто мислят, че партиите изобщо не трябва да получават пари от държавата.

На въпрос как ще се отрази на партиите намаляването на субсидиите, 38.5% мислят, че това ще доведе до подобряване на работата им, а според 55.3 на сто не очакват да има промяна.

Дневник