Европейският съюз ще се стреми към защита на гражданите си и наред с това ще стимулира икономиката, ще се бори с последствията от климатичните промени и ще укрепва глобалната си роля. Това се казва в проекта за стратегически дневен ред на ЕС за периода до 2024 г., с който се е запознала агенция ДПА.

Документът утвърждава приоритетите за следващата Европейска комисия, която ще започне работа през ноември. Сега тече надпревара за поста председател на комисията.

Проектът на дневен ред е подготвен за срещата на върха на ЕС, която ще се състои следващата седмица. В него се подчертава, че "на първо място ние трябва да осигурим целостта на нашето физическо пространство", извличайки поуки от миграционния натиск през 2015-2016 г. "Ние трябва да знаем и да бъдем единствените, които решават кой идва на територията на ЕС", се казва в проекта на документа.

В него има ангажименти за борба с тероризма, с кибератаките и с хибридната война. Проектът подчертава и нуждата от справяне с "екзистенциалната заплаха" на климатичните промени. Темата беше ключова в кампанията за евровота, на който Зелените постигнаха възход в ЕС като последица от неотдавнашните протести на младежи, настояващи за повече действия в защита на климата.

Директорът на отдела за ЕС на организацията "Грийнпийс" Йорго Рис обаче разкритикува ЕС, че проектът му за стратегически дневен ред за идните пет години е съвкупност от гръмки слова, вместо да съдържа спешен отговор на най-голямата заплаха за човечеството.

В проекта на дневен ред ЕС е призован да бъде по-влиятелен и по-отстояващ правата си на глобалната сцена в момент на несигурност и на промяна в глобалния ред. "Това налага ние да бъдем по-единни в позициите, които заемаме", се казва в документа.

ЕС трябва също "да остави отворена вратата" за нови членове, се посочва в документа. В него се подчертава и нуждата от насърчаване на равнопоставени условия на конкуренция, особено в сферата на търговията, където президентът на САЩ Доналд Тръмп се разграничава от установените правила и използва заплахата на търговските войни, за да получи по-добри условия от търговските си партньори.

За икономиката документът призовава ЕС да подкрепя напълно единния пазар и да използва дигиталната трансформация, за да стимулира икономиката си.

В проекта на документа, в който могат да настъпят промени, има и обещания да се подкрепят принципите на демокрация, прозрачност и върховенство на закона - сблъскали се с проблеми в някои страни членки. /БТА

Дневник