Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, но ще подкрепиме да е 0 лева субсидията." Това каза депутатът от ДПС Делян Пеевски при четвъртото му появяване в парламента за две години.

"За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидията. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори", каза Пеевски. Той смята, че субсидия от 1 лв. означава фалит на партиите. "Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите", каза още Пеевски.

Тази седмица предстои "сблъсък на популизмите" в парламента при предстоящото обсъждане колко да бъде субсидията за партиите. От едната страна ще бъде ГЕРБ с предложението на лидера си Борисов за намаляване на сумата до 1 лев, а от друга - ДПС с подкрепа от БСП, с идеята за намаляване на ДДС за хляба, лекарствата и книгите.

Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев, обяви миналата седмица премиерът Бойко Борисов при изненадващото си появяване в Народното събрание. Няколко часа по-късно предложението му беше придвижено, след като бе прието от извънредно заседание на бюджетната комисия. Тази седмица то ще се гледа в пленарната зала.

Реакцията на премиера и лидер на ГЕРБ дойде, след като Слави Трифонов обяви, че партиите получават по-голяма субсидия от полагащата им се. Първият опит субсидията да стане един лев беше след кампания на "Шоуто на Слави" през 2017 г. Тогава предложението на ГЕРБ не мина през парламента и партиите, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, трябваше да продължат да получават по 11 лева на глас.

Дневник