Десетки хиляди жители на Хонконг се събраха преди дебат за спорен законопроект, позволяващ екстрадиция в Китай, Макао и Тайван, който трябваше да се обсъди днес, съобщи "Гардиън".

Текстът ще се разгледа от законодателния орган в "по-късен" момент, който "ще се определи допълнително", казаха властите. Според Би Би Си, макар да не е съобщавана официална причина, продемократично настроените депутати свързват отлагането на дебата със събралото се множество пред законодателния съвет, заради което поддържащите Пекин (които подкрепят и законопроекта) не са успели да влязат в сградата.

Демонстрантите обаче останаха на улицата с аргумента, че нямат доверие на правителството и се опасяват, че дебатът може да бъде насрочен веднага след като протестът приключи.

По-рано днес полицията използва водни оръдия и лютив спрей, за да разпръсне протестиращите, които използваха чадъри, за да се защитят, пише британският вестник. Според него събралите се участници изглеждат готови за дълъг протест. Преди малко местен журналист публикува снимки, на които според него се вижда, че полицията е използвала и сълзотворен газ. Непотвърдена информация от местни медии говори за изблици на насилие и дори изстрели в множеството.

Протестиращите са предимно "млади хора и студенти", съобщава Би Би Си. Един от тях, цитиран от британския обществен оператор, казва, че ще остане на улицата, докато губернаторът Кери Лам не "промени решението си".

Преди няколко дни организаторите успяха да свикат демонстрация, която обявиха за най-голямата от десетилетия, в полуавтономния Хонконг, за да се обявят срещу промените, които биха позволили екстрадиция в континентален Китай. Оценките на демонстрантите и различни организации сочат, че в този протест може да са се включили над милион души, или една седма от населението на Хонконг. Пекин свързва организацията с "чужди сили".

Протестиращите, блокирали центъра на Хонконг, трябва да се разпръснат и да спазват закона, предупреди по-рано днес висш правителствен служител, цитиран от "Франс прес". Това бе първата официална реакция на властите относно демонстрациите в Хонконг срещу спорния законопроект. Според полицейски служител, цитиран от Би Би Си, протестиращите са преминали границата на мирните протести и е по-добре да се разотидат, за да не бъде използвана сила срещу тях.

Матю Чън, заместник на главния администратор на Хонконг Кари Лам, прикани във видеообръщение демонстрантите да деблокират движението по улиците край правителствените сгради и да се оттеглят. "Призовавам освен това събралите се граждани да проявят максимална сдържаност, мирно да се разпръснат и да не предизвикват закона", каза той.

Съгласно принципа "една държава, две системи", позволил предаването на британския Хонконг в китайски ръце през 90-те години, територията пази независимост на съдебната и икономическата си система, има и собствен законодателен орган. Това се отнася и за свободата на словото и мирните събрания, силно ограничени в континентален Китай. Тези отстъпки ще са в сила 50 години от предаването (до 2047 г.) и не е ясно какво ще се случи след това.

Дневник