Опозицията в Судан прекрати националната си кампания на гражданско неподчинение. Снощи в "Туитър" една от основните опозиционни организации, Асоциацията на суданските професионалисти, обяви, че започналата в рамките на кампанията обща стачка в Хартум се прекратява, предаде ДПА.

Започналата в неделя национална кампания на гражданско неподчинение имаше за цел да принуди управляващия в Судан Военен съвет да предаде властта на гражданско правителство.

В понеделник и вторник животът в столицата Хартум беше застинал. Улиците на града бяха празни, а повечето магазини бяха затворени заради стачката. Същевременно из града патрулираха тежковъоръжени автомобили на силите за сигурност и охраняваха публични институции като болниците, летището и министерствата. По-рано вчера Асоциацията на суданските професионалисти заяви, че стачката ще продължи. Вечерта обаче тя обяви, че Военният съвет е понесъл сериозен удар.

Суданските военни и опозиционните групи са се споразумели да възобновят преговорите помежду си за съставяне на преходен съвет, съобщи пред репортери в Хартум специалният етиопски пратеник за Судан Махмуд Дирир, цитиран от "Ройтерс".

Миналата седмица етиопският премиер Абий Ахмед беше в Судан, за да посредничи за уреждане на кризата. Опозицията уточни, че спира стачката от днес до второ нареждане, но призова хората да останат мобилизирани за евентуални последващи действия. Тези стъпки, изглежда, показват смекчаване на позициите, след като преговорите между двете страни се провалиха заради силовото разпръскване на седящ протест на 3 юни, отбелязва "Ройтерс".

Репресивните действия, при които бяха убити десетки хора, нанесоха удар върху надеждите за преход с демократични избори след свалянето от власт през април на дълго управлявалия президент Омар ал Башир в резултат на неколкомесечни протести.

/БТА, Дневник