Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера в интервю, че ще подкрепи германския канцлер Ангела Меркел, ако тя се кандидатира за наследник на Жан-Клод Юнкер на председателския пост в Европейската комисия, предаде "Ройтерс".

В интервю за швейцарската френскоезична телевизия Ер Те Ес Макрон посочи в отговор на въпрос дали ще подкрепи евентуална кандидатура на Меркел, че не може да говори от нейно име. "Но ако тя иска това, ще я подкрепя", каза той. "Разбира се, че ще го направя, на първо място, защото смятам, че се нуждаем от някого, който е силен като личност. Европа се нуждае от нови и от силни лица, затова се нуждаем от личности, които да въплъщават тези качества", допълни френският президент.

Макрон и отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск са сред тези, които искат жени да заемат два от четирите овакантяващи се тази година висши постове в евроинституциите - председателските в ЕК, Европейския съвет и Европейския парламент и този на върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС.

"Нуждаем се от паритет", заяви Макрон пред Ер Те Ес. Германският лидер е казвала, че ще се оттегли от политиката, след като през 2021 г. приключи четвъртият й мандат. Но някои в съюза се надяват тя да размисли с оглед на големия й опит и ангажираността й към ЕС.

По-рано в Брюксел Юнкер, чийто мандат завършва на 31 октомври, беше попитан дали смята, че Меркел би променила решението си и би се кандидатирала за висш европейски пост. "Не смятам", отговори той.

Макрон и Меркел произнесоха речи вчера в Женева на конференцията на Международната организация по труда. Двамата обаче по график не са имали планирана двустранна среща, казаха дипломати от двете делегации.

/БТА, Дневник