След среща с фармацевтични организации в Народното събрание днес ръководството на парламентарната група на ДПС обяви, че евентуалното намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) върху лекарствата дава гаранции за по-ниски цени за крайния потребител, но ще има негативен ефект върху фиска, който най-вероятно ще се отрази реципрочно върху финансирането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от бюджета.

Идеята за намаляване на ДДС върху лекарствата бе анонсирана от депутата и бизнесмен Делян Пеевски при едно от идванията му в парламента след европейските избори на 26 май. Предложението бе за намаляване на ставката от 20 на 5%.

От думите на депутата от ДПС Йордан Цонев днес се разбра, че при различните варианти за намаляване или нулева ставка на ДДС върху лекарствата приходите в бюджета ще намалеят съответно със 150, 300 или 500 млн. лв. В същото време за т.г. финансирането на здравната каса от бюджета е 1.1 млрд. лв. При очаквания реципрочен ефект върху финансирането парите за здравеопазване може да намалеят със съответните суми.

"Въпросът е за модела, който стои 15 години и никой не иска да го реши", каза още Цонев. От години ДПС предлага разбиване на монопола на здравната каса.

На въпрос дали тогава намаляването на ДДС върху лекарствата няма да доведе до напрежение при финансирането на здравеопазването Йордан Цонев каза: "Това е разликата между ДПС и останалите партии. Затова ние не приемаме обвинението към нас, че правим популистки ходове, макар и то да бе направено от уважавания от всички премиер."

От ДПС обявиха, че това е първа среща с фармацевтичните организации и предстоят и други, за да се намери балансът. Не бе представен разчет за различните варианти, за ефекта върху цените на лекарствата, както и за евентуалните загуби за бюджета. От думите на лидера Мустафа Карадайъ се разбра, че най-обсъжданият вариант е за намаляване на ставките само за лекарствата с рецепти.

Утре парламентарната група на движението ще проведе срещи с хлебопроизводители заради другата идея - за по-нисък косвен данък върху хляба.

Дневник