Британската рок банда "Рейдиохед" обяви плановете си да продаде 18 часа непубликувана досега тяхна музика и да даде приходите от това на активисти за климата, след като хакери откраднаха записите им и им поискаха пари, съобщава "Ройтерс".

Запис с нечувани досега техни парчета, правени по време на записването на третия им студиен албум OK Computer, издаден през 1997 г., е бил откраднат от хакери, които са поискали откуп в размер на 150 хил. долара, за да им го върнат.

Вместо това обаче групата реши да пусне въпросната музика за продажба и да обяви, че приходите ще отидат при британските активисти за кризата в климата Extinction Rebellion.

"Издаваме 18 часа... в подкрепа на Extinction Rebellion", написа групата в изявление в "Туитър", подписано от китариста Джони Грийнууд.

Extinction Rebellion е група, която провежда кампании в търсене на спешни действия за борба с глобалното затопляне. Тя стана известна, след като мобилизира хиляди хора в мирен граждански протест, който затвори части от централен Лондон през април.

"Рейдиохед" заяви, че тези 18 трака ще се продават за 18 паунда през следващите 18 дни в сайта Bandcamp, който позволява на изпълнителите да продават музиката си на цени по техен избор. Записите носят името MINIDISCS и са от периода между 1995 и 1998 г..

Дневник