Новият главен прокурор да бъде избран с ясни критерии и при прозрачна процедура, да познава достатъчно добре системата отвътре, да се ползва с широка подкрепа и да бъде политически независим. Около тази фигура за наследник на Сотир Цацаров се обединиха неправителствени и професионални организации, които бяха поканени от държавния глава Румен Радев на кръгла маса в президентството.

Срещата е част от поредицата разговори, започнати от Радев в началото на месец май по обсъждане и изготвяне на критериите за избор на нов главен прокурор.

В началото на дискусията президентът каза, че не смята, че е надхвърлил правомощията си със срещите, които проведе през последните месеци по своя инициатива във връзка с процедурата.

"Далеч съм от мисълта, че надхвърлям своите правомощия. Аз се водя единствено от принципа на разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение, тъй като аз съм накрая на процеса и подписвам указа", заяви Радев при откриването на кръгла маса в президентството, на която присъстваха представители на съсловните и професионалните организации, както и неправителствени организации.

На финала на дискусията, продължила близо два часа, той отново се върна към критиките.

"Поех определен риск. Имаше обвинения към мен, че се намесвам в независимата съдебна власт", каза и на финала на дискусията държавният глава. Той обобщи, че очакванията на обществото са за независима, неполитизирана фигура за наследник на Цацаров, а рискът, който е поел с консултациите смята за оправдан.

Държавният глава благодари на участниците в дискусията и обобщи, че България ще има просперитет едва тогава, когато има общи цели, а това става чрез гласност и дебат като този, проведен днес. По време на дискусията се чуха различни мнения.

На дискусията присъства само един прокурор

Владимир Николов, който е от Асоциацията на прокурорите в България заяви, че главният прокурор трябва да има стратегически подход и да е визионер. Той трябва да работи и приоритетно за приключване на мониторинга за България по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК.

Николов посочи и че в прокуратурата предстои "болезнено преначертаване на съдебната карта" като обясни, че предстои някои от районните прокуратури в страната да бъдат закрити.
"В прокуратурата има достойни хора за следващ главен прокурор", подчерта Николов и посочи, че в системата работят достатъчно прокурори и следователи.

"Прокуратурата и главният прокурор трябва да създадат усещане, че щитът и мечът ще действат еднакво, без значение дали става дума за който и да е гражданин от махалата или за държавния глава Румен Радев", убеден е прокурор Николов. Според него наследникът на Сотир Цацаров трябва да притежава и доза идеализъм и харизма.

Според проучване 65% от българите искат независим главен прокурор

Биляна Гяурова от Българския институт за правна инициатива припомни, че през февруари е било проведено проучване сред 1100 души, които са били попитани какви качества трябва да притежава новият главен прокурор. Около 65% от тях са посочили на първо място да бъде независим, 58% са казали, е той трябва да не се поддава на натиск.

Едва на следващите трето и четвърто място хората са определили като важни качествата профеионализъм и да бъде с авторитет.

"Тези отговори ясно показват какви са дефицитите сега", коменира представените резултати Гяурова. По думите й, важно е мнението на хората и за това коя е най-важната задача на главния прокурор.

А мнозинството от тях са посочили активната борба с престъпността по високите етажи на властта. На следващо място сред задачите, според проучването, е прокуратурата да не бъде използвана като "политическа бухалка". На трето място е борбата с битовата престъпност.

"Много голям процент, около 22 на сто от участвалите в проучването, са казали, че не очакват нищо различно да се случи с избора на нов главен прокурор", допълни Гяурова и се обърна към президента като каза, че неговата инициатива за консултации може да доведе до промяна.

Съдиите предлагат издигане на прокурорска кандидатура в неформална процедура

Председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев направи няколко предложения като едно от тях е асоциацията на прокурорите да организира неформална процедура, при която да издигне свои кандидат, който да бъде предложен и издигнат официално от поне трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както е по процедура. Калпакчиев подчерта, че по този начин кандидатът ще се ползва с широка легитимност.

Сред критериите, на които трябва да отговаря наследникът на Цацаров, е и този да може да отстоява независимостта. За да не бъде този критерий чисто декларативен, Калпакчиев предложи да се обърне внимание на това какви позиции са заемали кандидатите и как са ги отстоявали в конфликтни ситуации.

По думите му, когато се изготвят критерии за избор за постове като този на главен прокурор, би било добре да се изготви профил на длъжността. Това може да стане, ако прокурорската колегия на ВСС направи анализ на състоянието на прокуратурата в момента, какви са успехите и в кои сфери има дефицити. Този анализ би могъл да даде по-ясно виждане за това каква да бъде фигурата на бъдещия главен прокурор.

Владислав Славов от Съюза на юристите в България е на мнение, че прокуратурата и статусът на главния прокурор трябва да бъдат променени. "Прокуратурата е наричана "куче пазач", има правомощия по всички процеси, а по Великден следи за цената на козунаците. Трябва да се търси баланс между централизиран модел и автономност", обясни Славов.

Той предложи да бъде въведена възможност, при която, ако прокурорът откаже да повдигне обвинение, засегнатият гражданин да има това правомощие. Освен това според Владислав Славов, може да се помисли за създаването на орган, в който да участват и други висши прокурори, а някои важни решения да не се вземат еднолично, а с гласуване и дебат.

Следователите искат главен прокурор, който познава системата отвътре

Мария Павлова от Камарата на следователите в България и бивш служебен правосъден министър, заяви, че следващият главен прокурор трябва да познава системата отвътре, а "не 2 години да се чуди централизирана ли е, или не".

Тя посочи и че не разбира защо министърът на правосъдието Данаил Кирилов няма да се възползва от правото си да номинира кандидат, след като освен прокурорската колегия на ВСС такова правомощие по закон има и той. До момента нито един правосъден министър не е упражнил това си правомощие преди избора на главен прокурор.

Изслушването на кандидатите и гласуването ще бъде на 14 ноември

Процедурата за избор на нов главен прокурор ще започне на 15 юли. На 14 ноември ще е изслушването на кандидатите и първото гласуване за кандидатите на пленум на Висшия съдебен съвет. Последната дума по одобряването на избрания кандидат има президентът, който може да назначи с указ избрания кандидат или да откаже да подпише указа, а ВСС да започне нова процедура.

В началото на май пезидентът Румен Радев започна консултации за изготвяне на критерии за избора на нов главен прокурор. След срещата си с държавния глава Сотир Цацаров коментира, че консултациите са прибързани.

Ден по-късно Радев се срещна с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който каза, че изборът е предопределен. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е предложил по време на консултациите да бъде създаден независим орган, който да има правомощия да разследва главния прокурор.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев изрази от своя страна надежда следващият главен прокурор да бъде от системата.

Серията от срещи предизвика коментар и от премиера Бойко Борисов, който видя опит за намеса на Радев в съдебната система. Президентът от своя страна отвърна с коментар, че не кани магистрати на вечеря в дома си.

Дневник