Държавата е готова да инвестира в развитието на българския футбол, но единствено чрез отпускане на средства за детско-юношеските школи, обяви министърът на спорта Красен Кралев. Той заяви, че най-напред Българският футболен съюз (БФС) трябва да изгради ясна стратегия, която да бъде защитена пред правителството.

По думите му след приемане на програмата държавата ще държи контрола върху изразходването на средствата. В последните години държавата отпуска по малко над 1 млн. лева за детско-юношеския футбол.

"Премиерът (Бойко Борисов) няколко пъти казва през последните месеци, че държавата е готова да задели достатъчно средства при представяне на програма за развитие на детско-юношеския футбол. Технологията е измислена и има заделени средства", каза Кралев.

По думите му едва след въвеждане на подобна стратегия може да се говори за подобряване на резултатите на националния отбор. Той се изказа критично за работата на клубовете с детско-юношеските отбори. "От години не се работи правилно по школите. Президентите търсят бързи резултати и мислят. че е по-евтино да вземат готов играч. Това виждате къде ни докара."

"Миналото първенство беше изключително интересно, динамично. Много от ключовите неща се решиха в последния момент. Очаквам първенството да е също толкова интересно. Най-големите ми очаквания са в това българските клубове да залагат на свои собствени кадри. Много млади футболисти изгряха на футболната сцена. И (Валентин) Антов, и (Иван) Турицов, и (Мартин) Минчев, и (Кристиан) Димитров от "Ботев" започнаха да се налагат, стигнаха до националния отбор. Моето желание е да виждаме все повече български таланти в представителните отбори", каза Кралев.

Министърът коментира лаконично случая с шестимата отстранени футболисти на "Черно море" преди решителния мач с "Лудогорец". "Виждате, че тези играчи сега ги няма в отбора. Притеснително щеше да е, ако те бяха останали", заяви той, въпреки че Георги Илиев и Виктор Генев бяха в състава на националния отбор за последните два мача с Чехия и Косово.

Кралев говори и по темата за изграждането на нов стадион на мястото на "Българска армия". Министерството, което е собственик на имота, и "ЦСКА-София", който го ползва, искат да се построи изцяло ново съоръжение, но това не се позволява в предложения устройствен план (ПУП) на Борисовата градина.

"Мисля, че говорим с госпожа Фандъкова (кмета на София) на един език, просто трябва да бъдат отразени промените в ПУП-а. Ние не искаме да се излиза от рамките на сегашния стадион. Това съоръжение с леки реконструкции не може да бъде съживено. Но като се премахне пистата, ще има достатъчно място в сегашните рамки да се изгради стадион. Това ще е абсолютно достатъчно да се направи ново, модерно, европейско съоръжение", добави министърът.

Дневник