Над 200 души са задържани на протеста в поддръжка на арестувания (и освободен вчера) разследващ журналист от сайта "Медуза" Иван Голунов в Москва, предадоха руски медии, цитирайки данни на полицията.

Сред задържаните са много журналисти, пишат "Медуза" и деловото издание РБК (за което Голунов също е работил), както и основателят на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални. Общо участниците са били около 1200 души според данните на силите на реда.

Вътрешното министерство обяви, че полицията се е намесила заради нарушаване на реда за провеждане на масови мероприятия - демонстрацията не бе съгласувана с градските власти.

Това бе и една от причините в защита на Голунов (малко след ареста му миналата седмица) протестиращи да започнат т. нар. пикети (еднолични демонстрации), при които те се редуват на опашка.

Полицията днес напомни, че и за 16 юни има насрочена демонсрация, която за разлика от днешната е съгласувана с властите. Участниците в митинга днес обаче настояваха за спешни мерки за наказание на виновните за неоснователно преследване на Голунов, който бе обвинен в притежание и трафик на наркотици при разминаващи се доказателства.

След силен обществен отзвук и реакция на водещи медии делото бе прекратено и обвиненията бяха снети, а Голунов бе освободен и руски издания (включително "Медуза") опитаха да предотвратят събитието. Въпреки това решение демонстранти решиха да осъществят акцията си.

Двама кореспонденти на базираното в Латвия издание са арестувани заедно с журналисти на радиото на "Комерсант", "Ъ FM" и на телевизия "Дожд", както и Иля Азар от "Новая газета", който бе един от организаторите на протеста.