Фаворитът в Обиколката на Франция и четирикратен шампион Крис Фрум няма да участва в тазгодишното състезание. Британският колоездач на "Инеос" падна преди четвъртия етап в подгряващата надпревара "Критериум Дофине" и от тима обявиха, че има травми, които няма да му позволят да застане на старта в Брюксел на 6 юли.

Фрум е със счупена бедрена кост. Той е паднал по време на разузнаването на трасето за индивидуалното бягане по часовник в Риом (26 км).

"Крис падна много тежко на едно спускане с доста висока скорост. Удари се в стена и инцидентът беше много сериозен. Хеликоптер го откара до болница и веднага съобщихме на неговото семейство. Той няма да участва в Тура и доста дълго време ще се възстановява", каза шефът на "Инеос" сър Дейвид Брейлсфорд.

Ситуацията с Фрум отваря вратата пред съотборника му Герант Томас да преследва втора поредна победа в състезанието. Уелсецът, който триумфира преди година, и Фрум бяха определени за ко-лидери за предстоящото състезание и отборът трябваше да кара за тях.

Фрум е четирикратен шампион в Обиколката на Франция (2013, 2015, 2016 и 2017) и целта му през 2019 г. беше да влезе в клуба на петкратните победители. В него са Жак Анкетил, Еди Меркс, Бернар Ино и Мигел Индураин.

В кариерата си британецът има шест спечелени големи обиколки, след като триумфира още във Вуелтата през 2017 г. и Джиро д’Италия 2018. Фрум спечели три поредни обиколки между юли 2017 г. и май 2018 г. Миналата година той завърши трети в Тура след своя съотборник Томас и Том Дюмулен.

Това е втори пореден удар за "Инеос" през сезона, след като преди началото на Джирото Еган Бернал претърпя фрактура на ключицата. Колумбиецът трябваше да води отбора в Обиколката на Италия, но няколко дни преди нейното начало падна на тренировка в Андора, където живее.

Дневник