Създателят на минисериала на Sky и HBO "Чернобил" Крейг Мазин коментира популяризирането на неприлични и неподходящи селфи снимки на туристи, които посещават ограничената зона около атомната централа в Украйна.

Откакто поредицата от пет епизода за една от най-страшните ядрени катастрофи в историята започна излъчването си през май месец, туризмът в района отбелязва 40% скок. Сред новопоявилите се туристи са и инфлуенсъри от социалните медии, които предизвикаха критични отзиви, тъй като използват място, свързана с голяма трагедия, за да си правят впечатляващи снимки за своите профили в Инстаграм.

Сред публикациите в социалните мрежи има например снимка на жена с предпазен костюм, но свален наполовина, така че да я показва по бельо.

"Чудесно е, че #ЧернобилHBO вдъхнови вълна от туризъм в Забранената зона. Но да, видях снимките, които циркулират", написа сценаристът и продуцент на поредицата Крейг Мазин в "Туитър" профила си тази сутрин и допълни: "Ако посещавате, моля, помнете, че там се е случила ужасна трагедия. Отнасяйте се с уважение към всички, които са страдали и са се жертвали."

Минисериалът на HBO с участието на Джаред Харис, Стелан Скарсгард и Емили Уотсън проследява събитията след експлозията в ядрения реактор. Поредицата се нареди на първо място в класацията на IMDb за телевизионни продукции още след излъчването на трети епизод.

Според официалните данни на мястото на експлозията умират двама души, други 28 в седмиците след това, вследствие на радиационно отравяне, докато около 1000 пожарникари и други служители от отрядите за спешно реагиране са изложени на високи дози радиация по това време, показват данните на Световната здравна организация. Около 116 хил. души, които живеят по това време в град Припят и в радиус от 30 км. около централата, са евакуирани в следващите седмици, макар че последствията от излагането на радиация върху населението в по-широки райони от Украйна и Европа продължават да са неясни.

Мястото на катастрофата е отворено за туристически посещения от края на 90-те години, но популярността му нарастна през последните 5 до 10 години. Посетителите са проверявани за радиация на влизане и излизане от отцепената зона и понякога носят предпазни костюми и дозиметри, с които да измерват нивата на облъчване.

Дневник