Българската национална телевизия е в практически фалит, а ситуацията е критична. Това съобщи временно изпълняващият длъжността на генерален директор на обществената телевизия Емил Кошлуков пред Съвета за електронни медии. Днес той представи пред медийния регулатор отчета за програмната дейност и финансовото състояние на БНТ за периода март - май 2019 г., докато телевизията още беше под ръководството на Константин Каменаров, предаде "Медиапул".

Кошлуков призова правителството да спаси медията и се дистанцира от решенията, взети по време на мандата на Каменаров, който през есента на 2018 г. го назначи за програмен директор на БНТ 1. Кошлуков заяви, че реалните задължения на обществената телевизия в момента са 37 млн. лв., от които 30 млн. лв. са за сключени договори за спортни предавания и права. По негови думи до края на 2019 г. бюджетният дефицит ще нарасне до 44 млн. лева. Той изтъкна, че откакто временно изпълнява длъжността генерален директор на телевизията, е успял да ограничи дефицита с между 8 и 9 млн. лв. чрез спиране на обществени поръчки, прекратяване на договори за закупуване на програми и реклами и обществени поръчки, които нарече "съмнителни".

Кошлуков отбеляза, че БНТ е закупила правата на Световното първенство по футбол, но след това не е успяла дори да преполови разходите с реклама. За него това е знак, че телевизията не се нуждае от тези програми. Най-скъпите програми пък са вътрешната продукция "Референдум" заради "тежък и скъп" договор със социологическа агенция ("Алфа рисърч" - бел. ред.) и външната продукция "Стани богат", която може и да е най-гледана в ефира на телевизията, но струва 4.4 млн. лв., от които с реклама се покриват едва 10 процента.

Кошлуков коментира, че в БНТ се е получило предупредително писмо от УЕФА, че ще спрат излъчването на една от финалните срещи на турнира. "Хем ще ни осъдят да си платим неустойките, хем няма да предаваме нищо. А какви са неустойките и техните адвокати, не е за разправяне", каза той.

Кошлуков твърди, че всички решения са вземани от управителния съвет на БНТ, но самият той нямал общо с всичко това. На фона на критичната ситуация бил поръчал правни и експертни анализи на договорите. Кошлуков изтъкна, че в тях има "обезпокоителни неща" и че телевизията дължи на данъкоплатците прозрачност.

На въпрос на Бетина Жотева от СЕМ къде е бил през цялото това време, при положение че е бил програмен директор на БНТ 1, Кошлуков отрече каквато и да било отговорност за купуване на програми. Пред СЕМ той каза, че сега за пръв път се е запознал с договорите. Ако информацията стане публична, ще се разбере кои външни продуценти са били толерирани от предишното ръководство на телевизията, което на свой ред е увеличило и разходите на телевизията, беше категоричен той.

От управата на БНТ алармираха, че задълженията, които трябва спешно да бъдат изплатени, са в размер на 27 млн. лв. Извън това текат лихви за просрочени задължения по договори с частната компания НУРТС, която е отговорна за разпространението на телевизията.

Членовете на СЕМ отбелязаха, че задълженията на БНТ са главно към доставчици, и обявиха, че финансовият отчет ще бъде публикуван както на страницата в интернет на обществената телевизия, така и на тази на медийния регулатор. Така всички кандидати за поста генерален директор на БНТ ще могат да се запознаят с положението.

Юристката на БНТ Зина Трифонова и член на управата й нарече изслушването "публичен линч". Според нея закупуването на правата за спортни предавания като световното първенство по футбол и олимпиади е задължение на една обществена телевизия. Тя обяви, че подава оставка и в края на заседанието връчи на Кошлуков ръчно подписано заявление.

Бюджетът на БНТ за 2019 г. е 67.7 млн. лв. Емил Кошлуков е един от кандидатите за поста генерален директор на БНТ. За мястото се борят още Сашо Диков, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Стоил Рошкев, Явор Симов и Радостслав Главчев. Вчера стана известно, че до изслушване няма да бъде допуснат Кръстю (Къци) Вапцаров.

СЕМ ще избере новия генерален директор на БНТ на 5 юли. 

Дневник