Турция вече е купила руските зенитни системи С-400, които се надяваме да бъдат доставени през юли, и ще търся сметка на всеки, който изключи страната ни от програмата за самолетите F-35. Това заяви на партийна среща президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Това става броени седмици преди 31 юли - крайният срок, който САЩ дадоха на Анкара да спре покупката и разполагането на ракетните системи, които при интегрирането си с турската отбранителна система според Пентагона може да получат секретни данни, компрометиращи основни предимства на F-35. В писмо от 6 юни министърът на отбраната Патрик Шанахан предупреди турския си колега, че след тази дата започва процес за замяна на турското участие в програмата и производството от "Локхийд Мартин" на вероятно най-модерния боен самолет на въоръжение в момента.

В понеделник Камарата на представителите в американския Конгрес одобри резолюция с препоръчителна сила "За изразяване на загриженост за съюза САЩ-Турция", в която се настоява за спиране на сделката за руските ракети и се призовава за санкции, ако доставката бъде реализирана.

"Рядко се вижда нещо подобно, но това е проблем без нюанси. Няма нищо по средата между двата избора - господин Ердоган или спира руската сделка, или продължава с нея", коментира в понеделник конгресменът Елиът Енгел, председател на комисията по външна политика. "Изключено е Турция да има едновременно и руски оръжия, и американски F-35. Трети вариант няма."

В отговор турското външно министерство каза във вторник, че външната политика и правосъдната система са обект на "нечестни" и "необосновани" обвинения в резолюцията. "Неприемливо е да се взимат решения, които не служат на увеличаване на взаимното доверие, които продължават да използват езика на заплахи и санкции и които поставят различни изкуствени срокове", се казва още в позицията.

Писмото на Шанахан използва език, който не отговаря на духа на съюза помежду ни, заяви и министърът на отбраната Хулуси Акар във вторник. От министерството допълниха, че за 13 юни е предвиден телефонен разговор между двамата. Анкара продължава да поддържа версията, че отказ на Вашингтон да ѝ продаде ракетни системи "Пейтриът" са я принудили да потърси други предложения и че руснаците са предложили по-добра сделка, включваща и предаване на технологии.

Във вторник рейтинговата агенция "Фич" предупреди, че ако последват американски санкции, те ще имат "значително въздействие" върху отношението на инвеститорите към турската лира. И без това турската национална валута е в спад от края на март, отчасти заради споровете с Вашингтон за зенитната система. "Ако бъдат наложени санкции, ефектът ще е относително смекчен и директните последици ще са минимални. Но въздействието върху настроенията (на инвеститорите) ще е значително", обясни Пол Гембъл, старши директор и ръководител на "Фич" за възникващите икономики в Европа.

Дневник