Правителственият комплекс в Хонконг, около който в сряда започнаха многохилядни протестни акции срещу спорния законопроект за екстрадицията, ще остане затворен до края на седмицата от съображения за сигурност, съобщиха "Ройтерс" и ТАСС.

Държавните служители, работещи в централния квартал Адмиралти, получиха нареждане да не идват в офисите. Няма да работи и едноименната метростанция, за да бъде затруднен достъпът на демонстранти в зоната на протестите.

Вчера десетки хиляди демонстранти обкръжиха правителствения комплекс и парализираха работата му. В целия район беше блокирано движението на транспорта, а банки, търговски центрове и офиси бяха затворени.

Полицията използва гумени куршуми, сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръсне протестиращите, които се опитваха да щурмуват сградата на парламента. Най-малко 70 души са пострадали при сблъсъците.

Протестите са свързани с опита на местните власти да прокарат законопроект, който ще позволи заподозрени в престъпления лица да бъдат екстрадирани от Хонконг в Китай, за да бъдат съдени. Местната опозиция смята, че този законопроект подкопава автономния статус на Хонконг, формулата "една страна - две системи", и създава заплаха за демократичните права и свободи.

БТА/Дневник