На база инвестициите, които държавата и община Шумен са правили в МБАЛ-Шумен, двете администрации увеличават дела си в капитала на дружеството. Това решение бе взето на проведеното днес Общо събрание на болничното заведение.

На него кворумът бе 90,42%, като присъстваха представители на държавата и общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово.

„Това, което държавата е направила като инвестиции в лечебното заведение, като средства, с толкова се увеличава капитала на дружеството, както и нейните акции. Това до момента се водеше като задължение на болницата. Тези задължения сега се преобразуват в акции и се увеличава капитала на дружеството. Преди месец бяха увеличени и акциите на община Шумен“, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов след заседанието.

Така държавата вече има 60,74% в МБАЛ, а община Шумен – 23,53%. Останалите общини запазват дела си в лечебното заведение. „Увеличение на акциите имат само тези, които са инвестирали в болницата“, допълни д-р Костов. 

Единствената точка, която е предизвикала дебат е била тази дали да бъде освободен от отговорност борда на директорите, каза още Димитър Костов. Представителят на държавата гласува против, общините са гласували със „за“.

Няма промени в борда на директорите. Той е с председател Деница Шарева – представител на държавата, членове са д-р Лиляна Куздова и д-р Димитър Костов. Мандатът на борда е за три години.

С пълно мнозинство е приет отчета за дейността на дружеството за 2018 г., и годишния финансов отчет за миналата година.

„Болницата приключва 2018 г. на загуба, като загубата е намаляла спрямо предходните години. Тя е в рамките на 1 млн. 42 хил.лв., а за 2017 г. е била над 2 млн.лв. Намалява загубата, но не реализира печалба. Задълженията към кредитори са над 2 млн., а просрочените задължения са 1 млн. 800 хил.лв., които също намаляват спрямо предходните години“, обясни д-р Димитър Костов.

Той допълни, че в болницата са запазени всички дейности от предходните години. Броят на пациентите също се запазва. За миналата година през лечебното заведение през стационарните му отделения са преминали около 20 хил. души. Запазва се и броят на работещите в болницата.

Като проблем на МБАЛ-Шумен д-р Костов изтъкна факта, че тя работи и като заведение за извънболнична помощ. „Много са хората, които преминават през Спешно отделение. На ден те са средно по 100, а в почивните дни и празниците, броят им скача още. Повечето от тях не са пациенти за това отделение. Не знам точно какво се случва, но явно нещо не работи в извънболнична помощ. Това води до напрежение, защото нямаме толкова голям персонал, и нямаме възможност накъде да разширим Спешно отделение“, каза още д-р Костов.

ШУМ.БГ